Райското пръкало е най-високият водопад на Балканския полуостров. Водопадът се намира в Централна Стара планина в подножието на връх Ботев, в пределите на един от трите национални парка в страната – „Централен Балкан”. Водопадът е на територията на резерват „Северен Джендем”.

Често водопадът е наричан Калоферското пръскало, което се обяснява с близостта му до възрожденския град Калофер. Райското пръскало образува своите води от снежните преспи на връх Ботев и е с невероятната височина на пада от цели - 124,5 метра. Красотата,която създават неговите пръски, стигнали веднъж земята, е неописуема.

Непосредствено под него се намира хижа „Рай”. Хижата е единствената  в “Джендема” – построена е през 50-те години на миналия век. Стопанисва се от  туристическото дружество “Хайдут” в Калофер и осигурява подслон на 120 души. От Калофер дотук се стига за четири часа и половина, а от местността “Паниците”- за три часа.

От хижа “Рай” пред запалените планинари се разкриват възможности да продължат  по няколко маршрута.  Маркирана със синьо-бело пътека  води на запад, към хижа “Левски” – разстоянието се изминава за четири часа и половина. Към най-високия връх на Стара планина Ботев (2376 м) изкачването е по така наречена “тарзанова пътека”. През връха на северозапад за пет часа и половина се стига до хижа “Плевен”; и пак през върха – в североизточна посока, за същото време  сме до хижа “Тъжа”. Тези маршрути не се препоръчват през зимата заради  опасност от лавини.

Освен за активен планински и екотуризъм, Райското пръскало е често посещавано от много любители на скалното катерене, привлечени от околните на водопада зъбери. Като една от главните природни забележителности в България водопадът е най-често посещаван през пролетните и летните месеци, когато е най-пълноводен.

Райското пръскало е обявен официално за природна забележителност на страната ни през 1965 г.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Един кът от Стара планина: Райското пръскало”. Лентата представя един от най-красивите туристически маршрути в Национален парк „Централен Балкан” в района на резерват „Джендема” и стигащ до водопад Райското пръскало, хижа „Рай” и връх Ботев.

 

Следете и за другите заглавия на Телевизия Туризъм, посветени на Стара планина: „По поречието на Бяла река” , „Беклемето и Троянският проход” и „До Зелениковския манастир”.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм