Сам да усетиш природата, да изкачиш българските планини и да се насладиш на висините и божествената хармония. Това са само някои от благините, които карят хилади туристи да пъплят по скалните масиви на Бълагрия. А природен парк „Сините камъни” е наиситна интересен туристически обект. От неговия Информационно-посетителски център в Сливен започва и туристическият маршрут до връх Голямата Чаталка.

Асфалтиран път води от посетителския център до лифта, който ще ви изкачи до Сините камъни. Ходенето е само 10-на минути, а изкачването до горната лифтова станция отнема други 20 минути, като по време на пътуването можете да се любувате на красивите гледки.

От горна лифтена станция се тръгва в северна посока по маркирана в бяло и жълто пътека. След около 20-минутен преход се достига до чешмата на Златко чорбаджи. На това място под сенките на дърветата можете да отдъхнете и да се охладите от студените води. Оттук в югозападна посока на около 30 минути се намира водопад Футула – висок 10 м, с намираща се под него едноименна пещера, особено живописен по време на пролетното пълноводие. По обратния път се достига отново до чешмата на Златко чорбаджи и се поема в северна посока – излиза се на поляната в местността Равна река, откъдето по маркирана и обозначена пътека на запад след около 20 минути се достига в подножието на връх Голяма Чаталка, висок 1000 м, откъдето има изключителен панорамен изглед към низината и околните върхове.

Възможностите за връщане са две – да се слезе по маркирана пътека през местността Тютюнлюка до долна лифтена станция или по изминатия вече път да се достигне до горна лифтена станция. Обща продължителност на маршрута е 4 – 5 часа. Преминавайки го, ще имате възможността да се убедите, че природен парк „Сините камъни” със своите кристални потоци, слънчеви поляни, пещери, гори и могъщо издигащи се скални зъбери, предлага наистина чудесни условия за туризъм и отдих.

Вижте повече информация за парка и Сливенския Балкан в специалните статии в другите ни раздели.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Един кът от Стара планина: Райското пръскало”. Лентата представя един от най-красивите туристически маршрути в Национален парк „Централен Балкан” в района на резерват „Джендема” и стигащ до водопад Райското пръскало, хижа „Рай” и връх Ботев.

Следете и за другите заглавия на Телевизия Туризъм, посветени на Стара планина: „По поречието на Бяла река” , „Беклемето и Троянският проход” и „До Зелениковския манастир”.

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм, със съдействието на Милко Белберов, оператор Николай Василев