Ако се интересувате от дивата природа, обичате водата и птиците и имате един уикенд на разположение, насочете своето внимание съвсем близо до София. Тук ще откриете много възможности за семейни маршрути, излети сред природата и някои наистина впечатляващи природни обекти. Един от тях е само на 40 км от столицата, току до град Драгоман. Това е Драгоманското блато.

Драгоманското блато е една от най-ценнитеприродни територии  в България. Уникалното съчетание от влажна зона и карстови хълмове е дом на редки растителни и животински видове. А няколко стотици метри дървени пътеки и места за неблюдение го превръщат в привлекателно за туризъм място.

Подобно на повечето влажни зони в България, то е било унищожено през 30-те години на XX век и тук започнали да отглеждат царевица. Но след прекратяване на отводнителните мероприятия около 1990 г. и възстановяване на предишния му облик, то постепенно се е превърнало в най-важното местообитание на водолюбиви птици в Софийско. Тук ще видите голям и малък воден бик, ръждива, сива и голяма бяла чапла, тръстиков блатар и още много видове птици, видри, тритони и жаби, но и два вида змиорки. А сред растенията освен тръстиката, за която тук е рай, ще откриете бяла водна лилия, блатен ирис, шахматовидна ведрица и само тук в България – уникалното насекомоядно растение  алдрованда.

В Драгоман се намира и Центърът за опазване на влажните зони, който работи от началото на 2009 г. Той посреща гости, но най-вече любители на природата и ученици. От София центърът е лесно достъпен с автомобил, маршрутка или влак. Разположен е  само на 2 км от Драгоманското блато (на разклона за с. Големо Малово).

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Песента на русалките” - красиво заснет и обогатен с много факти и приказни сюжети филм за невероятната природа и исторически обекти в Природен парк „Русенски Лом”.

 

Следете и за рубриките, посветени на 100-те национални туристически обекта и на красиви природни гледки от България, излъчвани в рамките на информационния блок на Телевизия Туризъм „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм