Ако се занимавате с катерачество, знаете, че отправната точка за всички алпинисти-катерачи в България е един връх в най-високата ни планина Рила – връх Мальовица (2729 м н.в.). Тук ще ви представим няколко възможности за планински преходи над едноименната хижа по посока върха и околните забележителности и ще ви предложим кадри от спускане по Белия улей – място, където изобщо не е препоръчително да ходите без опитен планински водач, познаващ го добре.

За да правите преходи в района на Мальовица, използвате като изходен пункт хижа „Мальовица”. Тя се намира на 1950 метра н. в., в Северозападния дял на Рила, на левия бряг на р. Малъовица. До нея се стига за около 40 минути преход по долината от Учебен център „Мальовица”. До него пък се стига по шосе през Самоков и с. Говедарци: курортът е на 26 км от Самоков и на 86 км от София.

Хижата се отоплява при необходимост и разполага с две сгради и шест бунгала с общ капацитет 125 места. В района има ски-писта, съоръжена с влек. Хижата е пункт и от европейския туристически маршрут "Е-4".

Приятен е прехода от хижата през Първа и Втора тераса до Еленските езера. Елениното езеро е най-голямото от трите и се намира на 2472 м н. в., има бъбрековидна форма и е преградено от циркусен праг. Част от водите му се оттичат подпочвено към Малкото Еленско езеро, а оттокът му дава началото на р. Мальовица. От западния бряг на езерото се разкрива прекрасна гледка към гранитния купол на в. Орловец (2685 м), който се оглежда върху езерната повърхност. Друг изключително красив маршрут е този до Страшното езеро, който е кръгов и връща отново в хижата, като преминава и през Йончевото езеро. И двата маршрута са еднодневни, но денивелацията им е голяма и отнемат повечко време, още повече – за да си дадете почивка и да се насладите на природата наоколо.

Еднодневни по принцип са и спусканията по два от улеите на Мальовица – Белия и Дяволския, но за тях ви трябва опитен планински водач – в никакъв случай не ги предприемайте сами – има опасност от падащи камъни, както  от счупвания на краиници или още по-лошо.

Екстремни и също препоръчани с водач-катерач, при това ако имате вече алпинистка и катераческа подготовка, са и изкачването на Злия зъб и на Двуглав, както и Мальовишкия траверс – включващ пешеходен преход до Втора тераса, преминаване през Камината и изкачване на връх Малка Мальовица, изкачване на връх Орлето, изкачване на връх Мальовица по североизточния ръб, преход през Елени връх и Безименен до Петлите с възможност за изкачване на Големия Петел. Един изключително тежък маршрут само за много добре подготвени катерачи.

 

Ето и кратък списък с близките до хижа „Мальовица” обекти и прехода до тях в часове:

- засл."Страшното езеро" - 2.30 ч.

- засл."Кобилино бранище" - 4.00 ч.

- хижа "Мечит" (през Страшното езеро) - 8.00 ч.

- хотел "Мальовица"- 0.50 ч.

- Рилски манастир (през Страшното езеро) - 8.00 ч.

- хижа "Рибни езера" – 10.00 ч.

- хижа "Иван Вазов" - 6.00 ч.

- вр. Мальовица (2729м.) - 2.30 ч.

- Мальовишки езера и вр.Ушите - 2.00 ч.

- вр. Злия зъб (2678м.) - 2.00 ч.

- вр. Ловница (2695м.) - 2.00 ч.

- вр. Орловец (2686м.) - 2.30 ч.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм за катерачество „Думите на Мальовица” – вълнуващ разказ на Биляна Василева, осъществен заедно с опитни катерачи-алпинисти, който проследява изкачване по един от Мальовишките траверси, като препраща и към първите алпинисти, изкачили тези стръмни скали и тяхната съдба.  

Следете и за филма „По Кайзеровия път” - забавна, динамична и изпълнена с приключения лента за офроуд експедиция, преминаваща през т.нар „Кайзеров път”в  най-високата българска планина - Рила.

Текст Стоян Радулов, видео и снимки – Телевизия Туризъм