Еленската базилика „Свети Илия” е раннохристиянски храм, разположен на 6 километра от малкия подбалкански град Пирдоп - в близост до градовете Златица, Етрополе, Панагюрище и Копривщица, на около 80 километра източно от София. Някогашната внушителна сграда е била изградена в края на V - началото на VІ век. Била е оградена с крепостна стена.

В средата на VІ век върху храма е пристроен купол - рядко срещано в историята на онова време архитектурно решение. Другата рядкост, с която базиликата е забележителна, е много доброто й укрепление — дебели крепостни стени и отбранителни кули.

Местността Еленско, в която е разположен храмът, в древността била светилище на тракийското племе великокойлалети, които към VІ-V в.пр.н.е. стават част от държавата на бесите.

В епохата на Втората българска държава църквата е активно средище на книжовността. Била е действаща до около 1700 г., когато при един поход на османски войски в района, по заповед на предводителя им Яхия паша, е била опустошена: обстрелвана с топове и опожарена. Днес на места останките от нея стигат до над 8 метра височина.

Първите любителски проучвания започват местни учители някъде през 1890 година. Първите специализирани археологически разкопки са извършени през 1913 г. от проф. Петър Мутафчиев, който обобщава резултатите в студията си „Еленската базилика край Пирдоп“. Впоследствие върху обекта са правени само козметични реставрационно-консервационни работи. Понастоящем руините са в задоволително конструктивно състояние, но състоянието на ограждащата ги крепостна стена е много тежко. Базиликата е обявена за защитен паметник на културата.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Света София – българският Помпей”.  Филмът е посветен на най-старата базилика в България, дала името на българската столица и криеща още много любопитни истории.

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи и храмове, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм