Веднъж в годината и София се превръща в средище на традиционните български занаяти. Това се случва по време на провеждането на Фестивала за традиции, етнография и фолкор „Живо наследство”. Събитието е винаги в края на септември и се провежда ежегодно в един от градските паркове на столицата от 2007 година по инициатиа на фондацията „Работилница за граждански инициативи”.

Изданията през 2009 и 2010 години бяха съответно в Южния парк и в Борисовата градина.

Всички, които искат да избягат от градските тривиалности могат да видят как точно се правят накити от мъниста, как се плетат онези твърде симпатични шарени чорапи, да видят как се точи тесто, да разберат кои по-точно са каракачаните и на какъв език говорят. Освен това на живо може да се види как се бродира шевица, как се изработват декоративни дървени каручки, как се стреля с дървени стрели и какви са тайните на грънчарството. Любителите на кулинарните изкушения пък могат да опитат от вкусните традиционни банатски ястия, а за най-малките обикновено има подготвена изложба от детски рисунки, кукли или други интересни сувенири.

Художествени самодейни трупи от цяла България взимат участие в съпътстващия концерт – те пят, танцуват и демонстрират народни умения... И хубавото е, че всичко това получава шумен и одобрителен отклик сред присъстващите - завиват се малки хора, обстановката е весела, по лицата има усмивки...

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм поредицата фолклорни и етнографски материали в рубриката „Гласовете на България”. Тя се излъчва в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час.

 

Следете и за документалния филм „Пътуване към оживялото Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра”, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

 

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм