Водопадът „Варовитец” е природен феномен, впечатляващ със своето величие и хубост. Скокът му е около 15 метра, а красотата – рядко срещана. Водата, буйна и дива, се спуска на няколко тераси в коритото на река Малки Искър. Шумът й се слива с песента на птиците и оглася приказната гориста местност около Етрополския манастир.

Водопадът е разположен в северното подножие на Черни връх в Етрополския дял на Стара планина, на около 6 км от Етрополе. Общата площ, която заема е 0,3 хектара. За да стигнете до него, трябва да отидете до Етрополския манастир "Света Троица" – оттам тясна горска пътека води директно до водопада за около 5-10 минути.

Водопадът се образува от малка река, протичаща покрай манастира, която се спуска по карстов откос. Интересното е, че изворът на реката е само на 300-400 метра по-нагоре и тя изгежда като малко поточе. Малко преди водопада се движи по млако каменно корито. Когато човек види извора, не може да си представи, че малко по-надолу има такъв красив и живописен водопад. Водопадът е заобиколен от красиви растения и букови дървета.

Днес водопадът заедно с Етрополския манастир и Историческия музей в град Етрополе е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта под № 63.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Беклемето и Троянският проход” – едно пътуване до Троянския Балкан и неговите природни красоти в различни сезони през годината.

Следете и за филмите, посветени на различни пирродни и семейни маршрути.

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм