По инициатива на ансамбъл "Филип Кутев" и със съдействието на културното министерство на Витоша се провежда фолклорния фестивал под надслов "От Витоша по високо нема". Неговото първо издание беше в края на месец септември 2010 година.

"На нас ни хрумна една идея, която осъществяваме за първи път сега - да направим фолк фест на Витоша, не на булевард „Витоша”, а в планината, който фолк фест да бъде среща между автентичен фолклор и ансамбъл "Филип Кутев”, т.е. фолклор, който е минал през професионална обработка”. Това заяви по повода проф. Елена Кутева - главен художествен ръководител на ансамбъла.

На първото издание участваха прекрасни и стилни изпълнители на автентичен фолклор - като например бабите от село Свидня, изпълнители от Своге, млади изпълнители на шопски фолкор и, разбира се,  самият ансамбъл "Филип Кутев", който изнесе цял концерт на високо. Мястото е творческия дом на композиторите малко над местността Златните мостове. Изпълненията стигнаха и до съвсем случайна публика от туристи, които през уикенда бяха предпочели Витоша.

"Хубаво е, че много млади хора се заинтересуваха, даже много хора, които са участвали на рок фестивалите на същото място проявиха интерес към фолк феста", добави в заключение Елена Кутева.

Организаторите имат амбицията фестивалът да стане традиционен.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм поредицата фолклорни и етнографски материали в рубриката „Гласовете на България”. Тя се излъчва в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час.

 

Следете и за документалния филм „Пътуване към оживялото Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра”, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

 

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм