Фолклорният всенаредоне събор в Копривщица се провежда веднъж на всеки 5 години. Неговото поледно засега издание беше през месец август 2010 година, а следващото се очаква през 2010-та. Мащабната изява е обща инициатива на Министерството на културата и Община Копривщица, осъществявана с подкрепата на Областната администрация в София, Българската национална телевизия, Българското национално радио, други министерства, ведомства и организации. 

В Копривщица вземат участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен български фолклор. За да си спецелят място на една от сцените в града и на местността Войводенец, те преминават в годинаа на провеждане през 27 регионални фолклорни прегледа. Защото Копривщица не може да побере всички желаещи участници. И въпреки това през 2010 година участниците достинганаха 13 000 -  в стотици групи и формации, и индивидуални изпълнители, които се надпяваха и надигравах. Близо 200 хиляди пък се оказаха гостите на събора, които бяха превзели не само града, а и почти всички околни поляни. Но това е и неговият смисъл – да пази жив българският фолклор, а то става само чрез хората.

В годините на провеждане съборът се организира за около участници от различните краища на страната, българи живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълнители на български фолклор. Пъстрота от носии и хора, песни, танци, обичаи и ритуали, всеки път в Копривщица сякаш се събират цяла България и половината свят с надеждата да изживеят нещо наистина уникално.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм поредицата фолклорни и етнографски материали в рубриката „Гласовете на България”. Тя се излъчва в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час.

 

Следете и за документалния филм „Пътуване към оживялото Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра”, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

 

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм