Дряново е един от българските възрожденски градове. Намира се в северното подножие на Централния Балкан, около бреговете на Дряновска река, приток на Янтра. В списъка на 100-те национални туристически обекти този град с неговите забележителности е поставен под № 22.

Хронисти отбелязват за пръв път селището като крепост в края на ХІІ-ти век, когато братята Асеневци освобождават България от византийско владичество. Името на днешния град идва от дървото дрян - жилаво като самите планинци.

Като всички балкански селища Дряново стига до своя разцвет през Възраждането. Свързва се най-вече с името на най-известния български строител от това време – Колю Фичето, роден там през 1800 година.

Затова е естествено в града да има музей, посветен на майстора. Пред входа му е поставена внушителната бронзова статуя на гения, изработена от скулптора Борис Гондов.

В Дряново има няколко обекта, в които Фичето е показал своето майсторство – като моста над реката. Строителят бил известен е с това, че когато завършел мост, при изпробването му лягал под него, за да гарантира сигурността му с живота си.

Църквата "Св. Никола" също е изградена от Кольо Фичето.

А в Икономовата къща, построена през 1859 година, днес е изложена колекцията на Историческия музей на Дряново. В нея могат да се видят средновековни икони от околностите на града,  събирани от местните храмове и църкви. Преобладават шедьоврите на иконописците от Тревненската школа, творили през ХІХ-ти век. Впечатляваща е и часовниковата кула на града.

На 4 километра югозападно от града се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил", основан през Втората българска държава.  В близост е и пещерата "Бачо Киро", в която са открити следи от човешко присъствие от средния и късния палеолит. До нея води известната Дряновска екопътека. Недалеч от Дряново са още и останките на средновековните крепости „Боруна” и „Градът”.

Гледйте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „По следите на Първомайстора” - умел и необичаен разказ от първо лице за живота и строежите на най-големия български дюлгер от Възраждането Уста Кольо Фичето - наречен Първомайстора. Неговият път започва именно от Дряново.

Следете в програмата и за изключителния ретроспективен разказ на филма „Пътуване към оживялото Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра”, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

Текст Стоян Радулов, видео – Телевизия Туризъм