Град Елена е разположен в полите на гористия Еленски Балкан, в красивата долина на Еленската река. Намира се на 38 километра южно от Велико Търново, на 230 километра от Варна и на 280 километра от София. От 2008 г. градът е включен под № 60 в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Когато българинът се вгледа в историята си, ще установи, че най-много будни умове в епохата на Възраждането е родил Балканът. „Даскалоливницата” в Елена е първото българско педагогическо училище, открито през 1843 година. С него Елена е оставила най-светла следа в историята на нашето образование.

В града са запазени още десетки постройки от  времето на Възраждането, оформен е архитектурно-исторически комплекс. И освен църквите, в него най-важно място заема именно училището за учители, наречено „Даскалоливница”. То било основано от Иван Момчилов, а сполучливото му име дал неговият възпитаник Петко Рачов Славейков. В това училище са „излети” като в свещоливница даскали за 66 града и 59 села не само в страната, но и зад пределите й. Тук са учили личности като Добри Войников, Добри Чинтулов, Драган Цанков. Не случайно в „Даскалоливницата” се пази иконата на славянските първоучители Кирил и Методий, рисувана от самия Станислав Доспевски – един от големите живописци на Възраждането...

Впрочем, Елена остава с много от своите фамилии в летописите на България. Сред тях се откроява Михайловската, чийто потомци са борецът за църковна независимост Иларион Макариополски и брат му Никола – книжовника. От този род са авторът на химна „Върви, народе възродени!” Стоян Михайловски и писателят Петко Ю. Тодоров.

Другите важни туристически обекти в града са Камбуровия хан, музеят по палеонтология и, разбира се – църквите “Св. Никола” (от  ХVІ в.) и по новата “Успение Богородично”.

Недалеч в Еленския Балкан се намира Еленският водопад, а по пътя за Килифарево – големият язовир „Йовковци”. Елена може да е част от автомобилен маршрут Велико Търново – Елена - Капиновски манастир - Килифаревски манастир – Дряново – Дряновски манастир и пещера „Бачо Киро”.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм изключителният ретроспективен разказ на филма „Пътуване към оживялото Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра”, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

Потърсете и документалния филм „По следите на Първомайстора” - умел и необичаен разказ от първо лице за живота и строежите на най-големия български дюлгер от Възраждането Уста Кольо Фичето - наречен Първомайстора.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм