Габрово е един от градовете, представящ най-ярко възрожденската тема в България. Разположен е в Северното подножие на Стара планина, в горното течение на река Янтра.

В списъка на 100-те национални туристически обекти този град е поставен под № 19 с няколко от своите забележителности – Априловската гимназия, Музеят на открито „Етъра”, Домът на хумора и сатирата и местността Узана, където се намира географският център на България.

Музеят на образованието се помещава в историческата сграда на Априловската гимназия, построена през 1873 г. Пред сградата се намира паметникът, а в двора - гробът на идеолога на новобългарското образование - Васил Априлов. Екипът на Музея на образованието издирва, събира, проучва и опазва писмени и веществени паметници на българското образование и показва развитието му до наши дни.

На 15 километра от центъра на Габрово е и единственият по рода си етнографски музей на открито – „Етъра”, създаден от Лазар Донков. Чаршията в „Етъра” представя 16 образци на балканската архитектура. А експозицията дава представа за живота на типичното българско занаятчийско селище през втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Малките калдъръмени улички, каменните чешми, мелниците, газовите лампи, часовниковата кула, старите къщи пресъздават духа на българското Възраждане. В занаятчийските работилници са запазени автентични близо 25 занаята. Така посетителите могат да наблюдават старинната технология, оригиналните инструменти, да разговарят с майсторите; и да отнесат със себе си ръчно изработен предмет от метал, кожа, глина, дърво, вълна или козина.

Домът на хумора и сатирата се намира в централната част на Габрово. Създаден е не случайно точно в този град, известен с прословутите си шеги.

Местността Узана се намира в Централна Стара планина, в рамките на Природен парк „Българка”, чиято управа се намира също в Габрово.

Ако дойдете до Габрово си струва да обърнете внимание още на музея в „Дечковата къща”, Часовниковата кула, храма „Св. Успение Богородично” и олтара „Св. Петка”, мостовете на Габрово и, естествено на паметник на Рачо Ковача, издигнат в коритото на река Янтра и „Седемте чудеса на Габрово”...

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм изключителният ретроспективен разказ на филма „Пътуване към оживялото Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра”, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

 

Потърсете и документалния филм „В Габрово и сърцето на Балкана”, в който обичаната актриса Йоана Буковска представя родния си град и своите любими места от детството в него с много хумор и добро настроение.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм