Знае се, че слънцето изгрява от Изток. А градът Каварна е разположен  така, че двата му края създават прегръдката, която земята е приготвила за неговото пристигане.

Най-интересният древен паметник от тази епоха е самият символ на Каварна – Чиракмана с пирамидата, която стои на върха и върху която е бил пален огън. Дали той е бил използван като фар или като някакъв древен компас сигурно по-късно ще се изясни. Но анонимен автор от Равена описва тази местност като споменава за съществуването на град Тимум, който се намирал между Бизои (нос Чиракман) и Тириса (нос Калиакра). До него минавала дълбока река, откъдето вероятно идва името на местността Дълбока. Легендите разказват, че огромни вълни цунами са разрушили древния град и той потънал в прегръдката на морето. Вероятно мистиката на Чиракмана предстои да бъде разбулена.

Около тази част на брега често се случват невероятни явления, които човек не би могъл лесно да си обясни. Веднъж най-неочаквано около кея се появил силен водовъртеж. Водата започнала да изчезва, но в същото време засмукала и лодките и дори малките рибарски корабчета, след което постепенно се върнала обратно.

Яйлата изглежда е сакралното място, съставено от скала или камък, което казват, че има нещо общо с името на местността - Яйла. Други писания твърдят че наименованието ѝ идва от многобройните пасища. Прегърнала морето и завинаги свързана със слънцето, което идва от изток. Или както и древните траки твърдят "това е  мястото на Великата богиня-майка, която всяка сутрин посреща своя съпруг (син) - СЛЪНЦЕТО (боговете Залмоксис или Сабазий) и ги пуска да препуска по света. Много е възможно това да е било царството на гетите. Но факт е, че отново се сблъскваме с Тракийския орфизъм на Александър Фол.

Това, което съществува на самия нос Калиакра показва, че мястото е било населено още преди съществуването на Тизирис. Анализите на историците говорят, че там, където се намира крепостта е имало великолепен и древен античен град.

Живописните каварненски плажове, "долината на авлигите", древните паметници, престоят на прелетните птици, девствената красота,  са огромна атракция не само за чужденците, а за всички нас. Днес Каварна се е превърнала в едно от най-предпочитаните места за развитие на туризма.

Телевизия Туризъм излъчва документалния филм "Началото на светлината", посветен на Каварна, чийто автор и сценарист е Мая Вапцарова.