Град Малко Търново се намира в Югоизточна България, само на 5 км от границата с Република Турция, в сърцето на Странджа планина. Богатото му минало и уникални старинни сгради в центъра на града са причината той да ъде поставен под № 8 в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Задължителен за посещение в града е историческият музей, създаден през 1983 година и разположен в три странджански къщи от края на 19-ти век - паметници на културата. В тях са подредени разнообразни, интересни и атрактивни експозиции: археологическа, историческа, етнографска, художествена и природна. Те по своеобразен начин представят древната Странджа планина, материалната и духовната култура на населението й.
Жителите на град Малко Търново и селищата от региона са потомци на старо българско население. В минали времена те са живели в малки селища и колибарски поселения около днешното Малко Търново.
Един от най-значимите исторически паметници в общината е паметникът в местността Петрова нива, където през 1903 г. се взема историческото решение за вдигане на Илинденско-Преображенското въстание в Източна Тракия и Странджа. Намира се на 14 км от село Звездец. В Малко Търново и околностите му се намират множество археологически находки от особена важност, свързани с траките – например две кулорни гробници. Недалеч са още тракийското светилище Бегликташ – в най-източните разклонения на Странджа, при резерват Ропотамо, устието на река Велека и защитена зона Силистар, градовете Ахтопол и Синеморец, свързани с различни туристически маршрути с Малко Търново. В близост до града е и манастирът „Св. Богородица”

100-те национални туристически обекта са представени в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Оазисите на Странджа”, представящ красотата, уникалната природа и любопитни факти от Странджа планина, нейните градове и села - Малко Търново и Блъшлян.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм