Мелник е най-малкият град в България. В него от десетилетия живеят по-малко от 200 човека. Поради богатата си история и архитектурни забележителности, той е поставен под № 4 в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

Мелник се намира недалеч от Благоевград, само на 15-на километра от Сандански и 20-на от Петрич. Градът е разположен в югозападната част на Пирин планина, сред изключително интересни природни форми - земните пирамиди (наречени още мелове, дали и името му), които представляват приказни природни скулптори с най-различни форми.
Мелник е населяван още от тракийско време. И до днес се слави с прочутото мелнишко вино, произвеждано от местни и вносни сортове грозде. Виното отлежава в изби, повечето от които издълбани в пирамидите от пясъчници.
Градът е интересен с крепостта на деспот Алекси Слав, със средновековните си църкви и с къщите си от епохата на Възраждането, които впечатляват с богатата си архитектура. Най-известната сред тях е Кордопуловата , построена през 1758 г. Днес тя е най-голямата запазена къща от XIX век на Балканския полуостров.
В близост до Мелник са още знаменитият Роженски манастир (до село Рожен, само на няколко километра), както и село Златолис. Това село е прословуто с къщата, където е живяла през последните години от живота си Преподобна Стойна. До манастира и до с. Златолист от Мелник има пешеходни маршрути, указани с табели. По пътя за Петрич пък е отдавна изстиналия вулкан Кожух, в кратера на който се намира местността Рупите. Около термалните извори са направени басейни. Тук са още църквата и последният дом на пророчицата Ванга.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Сърцето на бялата планина” - очарователен и поетичен разказ, показващ най-красивите места и туристически маршрути по билото на Пирин и неговото подножие, включително градовете Мелник и Банско.

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм