Панагюрище e град, съчетал щедри природни дадености, уникално културно-историческо наследство и богати традиции. Намира се в една от котловините на Централното Средногорие. В списъка на 100-те национални туристически обекти е поставен под № 36.

Градът е познат още от древността. Тук през 1949 година е открито световноизвестното Панагюрско златно съкровище, уникалено свидетелство за висоото ниво  на тракийската култура и цивилизация. Днес то може да бъде видяно в Националния исторически музей в София, а негова 24-каратова реплика – в новоизграден и открит  през 2009 г. за целта музей към историческия комплекс на Панагюрище.

Градът е известен като център на Априлското въстание от 1876 г. Спомени за онези времена са съхранили Мемориалният комплекс Априлци и запазените възрожденски къщи.

Най-интересна от тях е родната къща на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня - учителка и революционерка, ушила легендарното въстаническо знаме, изложено в музея. С архитектурата и ролята си в историята впечатляват още Тутевата, Дудековата, Лековата и Хаджидимитровите къщи, както и двете църкви на града.

На около 10 км северозападно от Панагюрище се намира историческата местност Оборище. Тук на 14 април 1876 година е свикано Първото българско народно събрание, на което се взима решение за провъзгласяването на Априлското въстание.

В града се намира и единствената в България Геомагнитна обсерватория към БАН.

Панагюрище е град с неповторима атмосфера и дух, който днес уверено гради съвременната си визия и все повече се утвърждава като модерен и атрактивен туристически център.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Възрожденските сгради на Панагюрище”. Лентата представя богатата архитектура и история, както и любопитни факти за възрожденските къщи и църкви на средногорско Панагюрище.

 

Следете и за филма „Моят Каменград” - документална екранизация по едноименното есе на литературоведа Катя Зографова за родния й град Панагюрище, с участието на местните художници Манол Панчовски и Стайо Гарноев.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм