Русе е най-големият български град на река Дунав и един от най-красивите градове на България. В списъка на 100-те национални туристически обекти този град е поставен под № 50.

 

Първото нещо, което запленява в него, са парковете и градините – дело на австрийски паркостроители, както и архитектурата на сградите. Русе е първият български град с европейски облик. Сградите от 19 век са илюстрация на стила, залял по това време градовете на Западна Европа.

Сексагинта Приста - „Пристанище на 60-те кораба“ –  било първото, римското име на Русе. Животът на града винаги е бил свързан с реката. Днес Русе е най-голямото ни речно пристанище, От тук минават голяма част от стоките в търговията между България с Европейския съюз и страни като Украйна и Молдова. Над реката е и една от забележителностите на града – Дунав мост.

Задължителен за туристите обаче е Пантеонът на Възрожденците -  национален паметник-костница на героите, загинали за българската свобода. В средата на Пантеона гори вечен огън. Тук са погребани 39-ма известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов и Ангел Кънчев.

На борбите на българите за Освобождение са посветени и къщите-музеи на Баба Тонка, Захари Стоянов и др. А в Русенския исторически музей е съсредоточена цялата информация за миналото на този забележителен български град.

В Русе задължителни за посещение са още Музеят на транспорта, където може да бъде видян първият влак, патувал по линията Варна – Русе още в края на ХІХ век, както и крепостта Левент Табия с телевизионната кула току над нея.

Богатата история на града е събрана в залите на Регионалния исторически музей, където може да бъде видяно съкровището от село Борово. Изнесени експозиции към музея са средновековният град Червен и Ивановските скални манастири, разположени в територията на Природен парк „Русенски Лом”. Важно е да знаете, че заради уникалните си стенописи скалните църкви над Иваново са включени и в списъка на световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „До Дунав и езерото на пеликаните”. В него обичаната певица Нелина води екипа до местата на своето детство и забележителностите на Русе, Басарбовския скален манасир, езерото Сребърна и едноименното село...

 

Следете и за филма „Песента на русалките” – един красиво заснет и обогатен с много факти и приказни сюжети филм за невероятната природа и исторически обекти в Природен парк „Русенски Лом”.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм