Созопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Наречен бил от гърците Аполония. Стари крепости, къщи от Възраждането, музеи и уникални природни забележителности – острови, заливи, носове и естествени пясъчни плажове привличат стотици хиляди туристи всяка година. Не случайно градът е поставен под № 8 в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Първото селище тук възникнало в края на IV - III хилядолетие преди новата ера. През 610 година преди Христа гръцки преселници от Мала Азия основали града-държава Аполония Понтика. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство.

В Созополския залив се намира най-големият от петте острова по българския черноморски бряг – Свети Иван, който е бил неразделна част от живота на антична Аполония и средновековен Созопол, а в момента е подходящо място за любителите гмуркачи.

Днес Созопол е един от туристическите центрове на страната, съчетаващ древността и съвремието. Над 200 къщи от средата на XVIII и началото на XIX век, с тесни и къси калдаръмени улички придават романтичност на Стария град. Богато е и наследството от култови сгради - черкви, манастири, параклиси.

Археологическият музей е основан през 1961 г. В залите на музея е представена историята на града, както и прекрасни колекции от рисувана древногръцка керамика, каменни котви, амфори, монети и други произведения на древното искуство.

Всяка година в началото на месец септември в Созопол се провеждат празниците на изкуствата „Аполония”.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм изключителният ретроспективен разказ на филма „Созопол – вечното пристанище на музите”.  Филмът е необичаен авторски поглед към знаменития Созопол на Черно море, неговото богато минало и интересно настояще.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм