Трявна е разположен в северните склонове на Балкана, в долината на Тревненска река. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват, където са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура. Затова и градът е поставен под № 21 в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

Трявна отстои на 242 километра от София и на 20 от областния център Габрово.
Възниква като селище през втората половина на ХІІ век под името "Търнава". В района през 1192 година българските царе Асен и Петър разгромяват войските на император Исак II Ангел. В чест на победата е изградена църквата "Св. Архангел Михаил", която днес е един от най-старите източноправославни храмове в Централна България.
Тук през 1839 година е създадено второто светско училище в България. В него е преподавал видният български писател, публицист и просветен деец Петко Славейков. В Трявна се ражда и синът му - гениалният поет Пенчо Славейков. Днес училището е музей, в който освен как е работила взаимоучителната метода, ще видите и най-голямата удожествена сбирка на художниците Димитър и Никола Казакови.
През Възраждането в града се развиват иконописта, дърворезбата и дюлгерството.
Достиженията на тревненските майстори могат да бъдат видени в “Даскаловата къща” – единственият в страната специализиран музей на резбарското изкуство. Строена е в началото на ХІХ век и днес е обявена за архитектурен паметник.
Дърворезбованите тавани пазят спомена за първия български художествен конкурс. В нея през 1808 година двамата майстори Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца сключват облог за направата на дърворезбата по таваните. Работили ги в продължение на половин година. И до днес техните слънца остават недостижим връх в резбарското изкуство. По този начин Даскаловата къща е запазила облика на тревненските възрожденски майстори. В нея се показват и временни експозиции на възрожденското изкусво.
Един от новите, но интересни музеи в Трявна е този на африканското и азиатско изкуство. Помещава се в самостоятелна сграда в центъра на градчето – срещу общината и до туристическия информационен център. Там пък ще научите повече за маршрутите по Тревненската екопътека, до Боженци, до Дряновския манастир и до пещерата „Бачо Киро”.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Облогът” на режисьора Еди Василева - разказващ за облогът, станал причина да се появят едни от най-забележителните резби във възрожденска Трявна. Проследете и филма „Майданоз или уханието на един град” - очарователен поглед към кулинарните тънкости на готвачите в Трявна, с отправна точка първата готварска книга на Славйков...

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм