Велико Търново е един от най-богатите на туристически обекти и маршрути градове в България. Повече от 200 години той е бил столица на Второто българско царство. Затова и неслучайно е поставен под № 11 в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

За столица Търново е избран от братята Асен и Петър – царете, освободили България от Византийско робство. По онова време те превръщат Търново в град – достоен съперник по величие, красота и непристъпност на Константинопол.
Царските дворци и Патриаршията, жилищата на най-влиятелните боляри и семейните параклиси били на хълма Царевец. И днес неговите крепостни стени и частично възстановени сгради впечатляват със воето величие. В момента Царевец е архитектурно-ареологически музей на открито, в който посетителят се потапя в атмосферата на българското Средновековие. Възстановена напълно е сградата на Патриаршията, както и прословутата кула, където бил затворен плененият от цар Калоян латински император Балдуин. Едно от най-привлекателните места пък е църквата „Св. 40 мъченици” в Асеновата махала под Царевец, където са гробовете на няколко български владетели и на светеца Сава.
Старият град на Търново – квартал Варуша, улица „Гурко” и занятчийската Самоводска чаршия потапят посетителите в атмосферата на българското Възраждане от втората половина на ХІХ-ти век. Комплексът в Самоводската чаршия се състои от реставрирани и адаптирани пред- или следосвобожденски къщи. В близост до нея са известните хан на хаджи Николи, къщата с маймунката, църквата „Свети Никола”. В стария град са и редица сгради с историческа стойност, както и няколко музея.
Регионалният исторически музей във Велико Търново е най-старият и най-големият извънстоличен общоисторически музей. Създаден е през 1871 г. Във фондовете на музея се съхраняват над 200 000 експоната от праисторията до най-новата история на България.
Близкото до Търново село Арбанаси Търново също е известно със старинните си къщи-крепости, църкви и манастири. Обявено е за архитектурно-исторически резерват. В него отворени за посещения са Хаджиилиевата и Констанцалиевата къщи, както и църквите от ХVІ-ти и ХVІІ-ти век със световно известни стенописи.

100-те национални туристически обекта, включително старите български столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, са представени в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалният филм „Забравеният град Трапезица”, разказващ за поредните находки от едно археологическо лято, разкриващи нови тайни от живота на хълма Трапезица във Велико Търново.

Потърсете и документалния филм „По следите на Първомайстора” - умел и необичаен разказ от първо лице за живота и строежите на най-големия български дюлгер от Възраждането Уста Кольо Фичето - наречен Първомайстора, много от които са именно във Велико Търново.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм