Враца е най-големият град в Северозападна България. Намира се на 112 километра северно от София, в полите на Западна Стара планина. Носи името на прохода „Вратцата” – уникално място с високи стотици метри каменни стени, дало и името на планината Врачански Балкан, където е обособен един от 10-те природни парка в страната.

В списъка на 100-те национални туристически обекти този град е поставен под № 16.

Другата емблема на Враца е отново сред висините на Балкана. На връх Околчица на 2 юни 1876 година е последната битка на Ботевата чета. Това е приносът на поета-революционер и неговите сподвижници в борбата за национално освобождение от османско робство по времето на Априлското въстание. Христо Ботев загива в драматичните дни на въстанието, а в подножието на планината, в падината Йолковица на естествена канара издълбан върху нея надпис посочва  лобното му място.

От времето на Възраждането във Враца е и забележителната Кула на Мешчийте от 16-ти век, построена за търговските нужди на местните първенци. Всички важни артефакти от богатото минало на Враца са събрани в Регионалния исторически музей с галерия, чиято сграда се намира в централната част на града.

Ценна в него е сбирката, посветена на Христо Ботев. С документи, оригинални предмети, фотоси и картини е представена революционната дейност на възрожденския поет.

Интерес представлява и най-голямото съкровище откривано в българските земи - Рогозенското.

Към музея работи и художествена галерия, носеща името на художника Иван Фунев. Създадена е през 1956 година и днес съхранява над 1500 художествени творби от различни жанрове.

Враца е изходен пункт за най – богатата зона на пещери в страната. В близост са известната пещера „Леденика” – в рамките на Природен парк „Врачански Балкан”, както и скалният „Божи мост” до близкото село Чирен. Близки природни забележителности, подходящи за туризъм, са още водопад Боров камък, до който води Врачанаската екопътека, както и водопадът Скакля – най-високият непостоянен водопад в България. В Искърското дефиле откъм Врачанския край са още скалните феномени Ритлите и Лакатнишките скали, подходящи за скално катерене, както и пещера „Темната дупка”.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалният филм „Зона на пресичане”, посветен на карстовите образувания в рида Веслец, северно от Враца – скалният феномен „Божи мост” и скалният лабиринт „Пешкето”, съответно до селата Чирен и Лиляче.

Гледайте рубриката „100 национални туристически обекта” на Телевизия Туризъм, която се излъчва ежедневно в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм