В Източните Родопи, където от сливането на две реки се образува пълноводната Върбица, е разположен най-южният град на България Златоград - родното място на известния Дельо хайдутин. В обновения списък на 100-те национални туристически обекти градът с неговия Етнографски комплекс е поставен под № 86.

Навремето градът се наричал Беловидово, заради белите широки къщи, с високите кръгли комини. В града е възстановена старата част, изградена през ХVІІІ и ХІХ век. Близо 200 сгради от Възраждането са оцелели до наши дни, а 120 са обявени за паметници на архитектурата.

Там е обособен и Етнографският ареален комплекс. В него може да бъде видяна родопска къща от ксантийски тип, запазени и действащи тепавица, воденица и валявица.

Съхранени са стари занаяти като грънчарство, златарство, ножарство, сарачество, дърворезбарство, тъкачество, терзийство. Любезни майстори показват на посетителите уникални занаятчийски техники. Туристите дори сами могат да седнат и да поработят с тях. Гостоприемни къщи и механи пък ще им предложат прохлада и уют вечер и през нощта.

В старото кафене сервират така нареченото „въртяно кафе”. Ароматната напитка се приготвя по стара тайна семейна рецепта, запазена повече от 100 години.

В  града е и единствената сбирка на съобщенията в България. В нея могат да бъдат видяни едни от най-старите телефонни централи, съобщителни уреди и съоръжения.

В Златоград впечатляват още църквите, запазените стари училища, и обръчът от параклиси по околните хълмове, образуващи Кръстатата гора – „Св. Константин и елена”, „Св. Неделя” и „Св. Атанасий”. В града впечатляват още двете църкви „Св. Богородица” и „Св. Георги”. В двора на първата е старото килийно училище, а в двора на втората – Взаимното училище, превърнато в музей на образованието. В него се пази и най-стария писмен паметник на Средните Родопи.

Ако се интересувате от природни забележителности и тракийски мистерии, отидете до близкото с. Бенковски, по пътя за Джебел. По поречието на Върбица в меките скали, самите те с причудливи форми, са издълбани множество шарапани, гробници и долменни светилища. Такова светилище е и Белото Камене над с. Старцево, което обаче се намира на отклонение от пътя за Смолян.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм изключителният ретроспективен разказ на филма „От Беловидово до Златоград. Историята на едно Възраждане” – Филмът е посветен на най-южния град в България - Златоград – разказва за неговите песни и занаяти и възстановен етнографски комплекс, както и за всички останали забележителности.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм