Странно изглежда парата над топлите минералните извори, която се стеле по въздуха в Хисаря - този древен град и рисува образи, които човек може би отдавна е забравил или пък въобще не е чувал за тях /Ситалк, Хермес, Сефт и др./ Хисаря - място, заключило се в своята древност, на кръстопътя на много стари цивилизации и оцеляло до днес. Град с чудотворна лековита вода, която всеки ден докосва лицата на хората и измива тяхната болка.

Някога това място се е наричало Диоклецианопол, а още по някога –   Аугуста,  Алексиополис, Топлица и накрая Хисаря. Хисар на арабски означавало крепост. Диоклециан се амбицирал да сътвори около живителната вода цял нов град. Той сътворил и закони за този град. В прочутия амфитеатър, според християнската религия, забранявал да се пролива кръв. Малко е да се каже, че тук се намира раят на света. Това място е съкровище, скътало дълбоко в себе си легенди за древни битки, тракийски, римски и византийски паметници и най-вече тайната за лечебната сила на водата. Хисаря може би е най-оживеният кръстопът както на битки, така и на разнообразни личности, религии и вярвания. Праистория разказва за създаденото около минералните извори Одриско царство. Околностите са изпълнени с мистичните нимфеуми, обслужвали тракийските мистерии и орфически вярвания.

Един от откритите древни паметници под Четиньова могила е гробницата-хероон в Тракия с колони в дорийски стил, наречена Хоризонт. И докато на други места колоните са една или две, тук броят им достига 10.  Явно е, че тук е бил погребан представител на тракийската аристокрация. В околностите са намерени сребърни и златни предмети.

На едно от най-непристъпните места е издигнато светилището Кози Грамади. Твърди се, че това е резиденцията на одриския цар. Намерени са останки от древни поселения отпреди 7-8 хилядолетия. Открити са  счупени плочки, които показват, че това е светилище на Зевс и Хера. Възможно е в техните образи да са припознати някои древни тракийски божества.

Но Император Константин обявява християнството за единствената  религия в Римската империя. Всички езически храмове трябвало да бъдат съборени и на тяхно място да бъдат изградени църкви.

Резиденцията “Кози грамади” е една от последните столици на тракийските владетели и е била отбранявана от владетеля Терез 2.

Телевизия Туризъм излъчва филма "Хисаря - Чудотворната вода", посветен на Хисаря, чийто автор и сценарист е Мая Вапцарова.

Текст: Мая Вапцарова