Градската художествена галерия в Пловдив е открита през 1952 година и е втората по големина в страната. Причина за това е активният художествен живот в града. Днес галерията е един от най-значителните културни институти в Пловдив, чиято експозиция е разпределена в три самостоятелни сгради  - две от тях са в Стария град, а третата се намира на централната градска улица.

Първоначалната сбирка от около 300 творби е събрана от пловдивските музеи, административни институции и частни колекции. Включени са творбите на Николай Павлович, издирени от Николай Райнов, и събраните от Никола Мавродинов произведения на художници и икони от село Ичера (Котленско).

Днес в постоянната експозиция ще откриете над 200 творби, подбрани предимно от живописния фонд. Те представят характерни моменти от развитието на българското изобразително изкуство, изявени автори и стилови направления.

В пловдивската колекция са подчертани  самобитността и уникалността на българската художествена култура, както и нейните връзки с европейското изкуство.

Творчеството на именития български художник Цанко Лавренов е показано в самостоятелна колекция.

В градската художествена галерия на Пловдив е оформена и самостоятелна експозиция, посветена на художника Енчо Пиронков.

Особено ценно място е отделено на така наречената „Иконна сбирка”, създадена през 1975 година. В нея са включени икони, рисувани от средата на ХV-ти до края на ХІХ-ти век, предимно от Южна България. Те представляват голям дял от националната ни съкровищница и са художествен паметник на делото на българските зографи.

 

Градска художествена галерия

Посоянна експозиция - ул. ”Съборна” № 14 а

Къща-музей “Златю Бояджиев” - ул. “Съборна” № 18

Експозиция „Цанко Лавренов” - ул. “Княз Александър I” № 15

Иконна сбирка  - ул. “Съборна” № 22

 

Работно време

от 09:00 до 12:30 ч.

от 13:00 до 17:30 ч.

Почивен ден: неделя

(в почивни дни галерията приема групи по предварителна заявка)

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документално информационните поредици от клипове за галериите и музеите на България, излъчвани преди всеки кръгъл час в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

 

Следете в програмата на Телевизия Туризъм за поредицата от документални филми, посветени на Пловдив и неговите забележителности: „Сърцето на Стария град”, „Спомени с латерна”, „Приказка за къщата”, „Стъпки в Стария град” и др.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм