Художествената галерия в Стара Загора е едно от най-забележителните места за посещение в града. Създадена е през 1908 година по инициатива на група старозагорски художници. Днес във фондовете й се съхраняват над 4600 произведения на изкуството, сред които творби на Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Димитър Гюдженов, Стоян Венев.

Галерията в момента е настанена в една от най-емблематичните сгради на града от началото на миналия век – Градските хали, ремонтирани специално за целта. Сега огромните светли пространства, оберлихтът и обособените ателиета я превръщат в една от най-добрите европейски галерии.

По традиция в съботните утрини се организират камерни концерти. За празника на града, 5 октомври, Художествената галерия организира Есенен салон на старозагорските художници.

В Стара Загора съществуват още няколко по-малки галерии, които излагат творбите на местни творци, предлагащи традиционни и съвременни картини, скулптури, керамика, бижута, кожени изделия и тъкани дрехи.

 

Художествена галерия

Стара Загора, бул. "Руски" № 27

 

Работно време:

от 10:00 ч. до 18:00 ч.

Почивни дни: неделя и понеделник

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документално информационните поредици от клипове за галериите и музеите на България, излъчвани преди всеки кръгъл час в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм