Държавната художествена галерия във Велико Търново е една от най-старите в страната - функционира от 1934 година. Основана е от членове на местното дружество на художниците, а пръв уредник е Тодор Николов. През годините се допълва и обогатява с високохудожествени произведения достигащи фонд от над 5300 творби, обособени в три раздела - живопис, графика и скулптура.

Галерията събира и съхранява творби предимно на български художници от различни поколения и периоди от развитието на българското изобразително изкуство. От скоро тя носи името на може би най-популярния търновски художник Борис Денев (1883-1969).

Постоянната експозиция на галерията се помещава в чудесно реконструирана сграда в парк "Асеневци", която се вижда почти от всяка точка на града. Открита е през 1985 година в чест на 800-годишнината от победоносното въстание на Асен и Петър срещу византийската власт, възстановяването на българската държава и обявяването на В. Търново за столица.

На първия етаж е представена тематичната експозиция "Велико Търново през погледа на художника", която периодично се обновява. На втория етаж се показват подбрани творби от фонда на галерията или гостуващи изложби от други галерии, различни колекции, уникални по своята същност за града и страната.

В непосредствена близост до галерията се намират паметникът на царете от династията Асеневци и Стамболовият мост, разкриват се прекрасни панорами към стария град на Велико Търново и меандрите на река Янтра.

 

Художествена галерия „Борис Денев”

Велико Търново, парк „Асеневци”, п.к.250

 

Работно време:

от 10:00 ч. до 18:00 ч.

Понеделник  – почивен ден

Четвъртък – вход свободен

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документално информационните поредици от клипове за галериите и музеите на България, излъчвани преди всеки кръгъл час в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

 

Следете в програмата на Телевизия Туризъм за филма „Пътуване към оживялато Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра” край Габрово, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм