Яйлата е уникален български историко- археологически резерват, разположен на 2 км южно от Камен бряг и на 18 км североизточно от Каварна. Представлява приморска тераса с площ 300 декара, отделена от морето от скални масиви с височина 50-60 метра.

Името му има тюркски произход и означава „високо пасище“. В местността е открит пещерен „град“ от 101 „жилища“, датирани към V хилядолетие пр.н.е. В северната му част се е запазила ранно-византийска крепост от края на V век, с частично съхранени четири кули и една порта. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс.

В края на XIX век братята Шкорпил били първите изследователи, стъпили тук. Публикацията им в изданието на Виенското археологическо дружество за Яйлата им донесла европейска известност. Но редовно археологически разкопки тук се правят от 1980 г., като основен интерес на проучванията представляват ранно-византийската крепост, некрополите и пещерните комплекси.

Това странно-красиво място е било тих и навярно съпричастен свидетел на тъгата и радостта на траки, елини, римляни, славяни и прабългари. Навсякъде се усеща духа на отминали времена...

През пролетта и есента на Яйлата е „божествено” красиво – цъфтят перуники, метличини и божури. Перуниката се нарича още и „кукувичи сълзи”.

Пещерите пък са обитавани от пещерни гълъби и прилепи. Аристотелевият корморан, папуняка и синявицата също „смятат” високото пасбище за свой дом. Два пъти в годината от тук може да се наблюдава хилядолетното преселение на 174 вида птици. От тук минава Виа Понтика. Тук са и редките за Европа степен пор и нютонов хомяк.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „По следите на легендите” - авторски разказ за легендите, обвеяли северното българско Черноморие, нос Калиакра и историко-археологическия резерват „Яйлата” още от времето на аргонавтите, та чак до наши дни.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм