Шуменското плато е едно от предоставящите различни възможности за излет на открито места в България. Има много горски пътеки, водещи до няколко пещери, няколко скални феномена, и незабравими гледки към Дунавската равнина. Освен това тук е известната Шуменска крепост, останките от която ще ви впечатлят и накарат да се замислите за богатството, но и преходността на съществуването. Освен това град Шумен си струва да бъде посетен по принцип. На платото е образуван Природен парк Шуменско плато - един от единадесетте природни парка в страната с много забележителности и маршрути.

Шуменското плато ясно се откроява над самия град Шумен – то е една от височиинните заравнености в Източната Дунавска равнина. Обявяването му през 1980 г. за природен парк е с цел да бъде запазен по-добре неговият интересен платовиден и карстов релеф с разнообразна флора и фауна. Характерни за платото са стръмните сипейни склонове и отвесните скални венци, очертаващи ръба на платото. В западната част на широкото плоско било се откроява връх Търнов дял (502 м) – най-високата точка в цялата Дунавска равнина. Сред забележителностите на платото са местността Кьошковете, няколко скални манастира, Шуменската крепост и паметникът на създателите на българската държава. До тях и из самият природен парк водят няколко обособени туристически маршрута, има и информационен център.

От основаването си до ХV-ти век самият град Шумен е бил разположен в района на Шуменската крепост. Тя е сложен комплекс от укрепителни съоръжения, битови и култови сгради. Местността е била заселена още през ранно-желязната епоха. По-късно крепости тук са издигнали траки, римляни и византийци.

По време на Първото българско царство Шумен, като внушителна българска твърдина, влиза в системата на старобългарските крепости, бранещи подстъпите към столиците Плиска и Преслав. В истински средновековен град се превръща през Второто българско царство. Цитаделата в момента е един от най-добре проучените археологически обекти в страната.

Пълната история на Шумен обаче може да бъде проследена в залите на Регионалния исторически музей. Основан през 1857 година като училищна музейна сбирка от възрожденеца Сава Доброплодни, днес във фондовете му се съхраняват 150 000 паметника на културата от халколита до наши дни. Част от тях са показани в осемте експозиционни зали, където периодично се подреждат и временни изложби.

В близост до Шумен и лесно достъпно с автомобил е Мадарско плато  - там освен прословутия Мадарски конник има също крепост и няколко пещери, освен това алеите за разходка са добре поддържани. Наблизо са и археологическите резервати Плиска и Преслав - първите български столици.

 

100-те национални туристически обекта, включително старите български столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, както и Шумен, са представени в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалният филм „Забравеният град Трапезица”, разказващ за поредните находки от едно археологическо лято, разкриващи нови тайни от живота на хълма Трапезица във Велико Търново.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм