Малкият и живописен град Маджарово е разположен в най-източните разклонения на Родопите, там, където са едни от най-красивите меандри с обширни пясъчни плажове на река Арда, току „на входа” на язовир "Ивайловград". Днес градът е забележителен със своя Природозащитен посетителски център, създаден през 1994 г. по проект на Българо-швейцарската програма за защита на биологичното разнообразие с цел опазване и съхраняване на уникалното природно богатство в района. Той е регионална структура на Българското дружество за защита на птиците.

Организацията има широка обществена подкрепа и е водещ авторитет при опазването на дивите птици и техните местообитания. В Маджарово се намира единствената на Балканите интерактивна изложба за живота на лешоядите. Под формата на игри са представени основните акценти в живота на небесните властелини на Източните Родопи. Всеки посетител има възможността да чуе увлекателна лекция в изложбената зала и да види лешояди и орли на живо в дивата природа.

Местността Кован Кая край града е единствената защитена територия в общината със статут на природна забележителност. Тук гнездят грабливите птици, както и белоглавия, и египетски лешояди. Може да се види и черният лешояд или още наричан картал. Размахът на крилете при тези колоси на висините е около три метра и реещи се над кратера на отдавна застиналия вулкан, където е Кован Кая, те представляват неописуема с думи гледка, която обяснява причината за големия туристически интерес. Освен лешоядите тук могат да се наблюдават и други застрашени и редки видове като черният щъркел, белоопашат мишелов, син и пъстър скален дрозд и още много други интересни видове птици, включени в Червената книга на България. Заради птиците днес Маджарово и района  ежегодно са посещавани от стотици туристи природолюбители от цяла Европа, дошли да се докоснат до уникалната природа на Източни Родопи.

До Кован Кая от Маджарово води 3-километров асфалтов път в посока с. Бориславци, по левия бряг на р. Арда. Самата местност се намира на северния бряг на реката, в землището на с. Горно поле и обхваща величествени скални комплекси, сипеи и открити терени. В рамките на вулканичния кратер са създадени още 3 защитени територии.

Природата наоколо е била щедра – различни маршрути водят до скалните масиви Кулата, Момина скала, Сивридикме, Хисаря, Патрон Кая, Окопа, Менека. А ако искате да хвърлите въдица или да покарате лодка, съвсем наблизо е язовир "Ивайловград".

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Рибарски рай” – един хумористичен и полезен за запалените рибари поглед към няколко интересни водни обекта със съвети и няколко красиви и удачни места за риболов в Родопите – по поречието на Чая и бреговете на язовир „Кърджали”.

 

Текст Стоян Радулов, видео и снимки – Телевизия Туризъм