Катедралната църква на Велико Търново е една от най-високите и импозантни сгради в Стария квартал Варуша. Тя носи името "Свето Рождество Богородично" и в нея на големите църковни православни празници служат всички великотърновски митрополити. Църквата е построена за в периода 1842-1844 г. от майстор Колю Фичето. В нея е отслужен благодарствен молебен при влизането в Търново на руските войски – освободители през 1877 г. По това време тя вече има ролята на съборна (катедрална) църква.

В търновската катедрала полагат клетва българските князе Александър І Батенберг и Фердинанд І. Тя е храмът, който посещават народните представители от Учредителното и Великите народни събрания, проведени в Търново.

По време на катастрофалното земетресение от 1913 г. катедралата е разрушена до основи, но камбанарията остава – макар и силно повредена. През същата година край руините е издигнат временен параклис за нуждите на енорията и е взето решение повредената камбанария да се събори. При разчистване на останките е открит основният камък и актът за полагането му, в който е посочена датата 8 септември 1888 г. и е подписан от митрополит Климент, кметът П. Славков и видни търновски първенци и свещеници. Впоследствие нещата се стичат така, че катедралният храм “Рождество Богородично” е една от най-късно възстановените след земетресението сгради във Велико Търново. Основният камък на новата катедрала е положен през 1924 г. Завършена и осветена е през 1934 г.

При оформянето на интериора влагат своя труд много известни майстори и творци. Дарителката на средствата за дърворезбените елементи Й. Ганчева пожелава те да бъдат дело на П. Кушлев. Вратите са изработени от славонски дъб от софийския професор Травницки. Стенописването на храма правят видните български художници Д. Гюдженов, Ат. Велев, Н. Кожухаров и П. Сеферов. Камбаните са руски, изработени стилно и отбелязващи чрез надписи преминаването на река Дунав от руските освободителни войски. Пространството на храма е приютило гробовете на двамата заслужили общественици и архиейреи – Климент и Антим.

Днес катедралният храм “Рождество Богородично” във Велико Търново е средоточие на вяра, история и съвременен духовен живот.

А що се отнася до Велико Търново – това е един от най-богатите на туристически обекти и маршрути градове в България. Повече от 200 години той е бил столица на Второто българско царство. Затова градът и неговите забележителности неслучайно са поставени под № 11 в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

 

100-те национални туристически обекта, включително старите български столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, са представени в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалният филм „Забравеният град Трапезица”, разказващ за поредните находки от едно археологическо лято, разкриващи нови тайни от живота на хълма Трапезица във Велико Търново.

 

Потърсете и документалния филм „По следите на Първомайстора” - умел и необичаен разказ от първо лице за живота и строежите на най-големия български дюлгер от Възраждането Уста Кольо Фичето - наречен Първомайстора, много от които са именно във Велико Търново.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм