Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" е истински храм на православната вяра за хората от Барковския край на страната, но и за поклонници от близко и далеч. Намира се в северното подножие на връх Тодорини кукли в Западна Стара планина на едно отклонеие от шосето между Вършец и село Бързия. Недалеч са още градовете Берковица и Монтана.

Манастирът е възникнал вероятно през Втората българска държава, претърпял е многобройни набези и опустошения през многовековното османско иго. Делото по възстановяването му отнема 55 години в края на ХІХ и началото на ХХ век на архимандрит Антим (Александър Дамянов) от близкия град  Берковица. Той изграждал манастира до

1922 г. Затова и Клисурската обител е може би най-необикновеният манастир в България. Църквата му е в средата на двора, на малък хълм и се вижда от десетки километри. Освен това е с две камбанарии, като катедрала. Пътеката до входа и и стълбите минават между шпалир от стройни кипариси. През 1937 г. църквата е изографисана от известните наши живописци Господин Желязков (ученик на Репин) и проф. Георги Богданов. Иконостасът е истинско творение в българския възрожденски дух на Самоковската и Дебърската  школа. Иконите са от ХVІІІ-ХІХ в., някои са анонимни, а други са дело на зографа Никола Образописов. Наред с това има аязмо и нов параклис "Св. Никола".

През 2000 г. академик Тодор Дичев, психоенергетик в Москва, открива т.нар. жива вода в аязмото на Клисурския манастир, която идва от връх Тодорини кукли. Живата вода е изворна, с ниско съдържание на минерали, кристално чиста, с ниска радиоактивност. Енергийната й устойчивост е по-силна от тази на рилската вода и това богатство прави клисурската света обител още по-привлекателна за посетителите.

Манастирът е предпочитана резиденция за видинския митрополит. От 2008 обителта е женска, а шестте монахини й придават допълнителен чар. Те се грижат за стопанството, реда, чистотата и провеждането на службите, ръководени от младата игумения Таисия. Освен това рисуват икони, шият одежди и са готови да покажат на всеки занаята си.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Пътят на заточението”. Филмът разкрива историята и пътя, търси и открива версиите за заточението на патриарх Евтимий Търновски от Търново в Родопите.

 

Следете и за филмите, посветени на свещените места на българите. Сред тях са „Габровският Соколски манастир”, „Света София – българският Помпей” и „Каре от вери”.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм