Маричините езера са едни от най-красивите планински езера в България и са известни с това, че дават началото на най-голямата българска река Марица. Начират се в Маричиния циркус в Мусаленския дял на най-високата българска планина – Рила.

Четири върха като монументални каменни пирамиди ограждат Маричиния циркус. Най-левият е връх  Манчо (2771 метра). Следващият е  Маришки връх,  само с 6 метра по-нисък. При него се събират двете главни била на този рилски дял – Ибърското и Мусаленското. По-нататък са Голям и Малък Близнак, достойни съперници на  величествените си съседи. Под тези скални грамади, в средата на дълбокия  циркус блестят синьозелените огледала на  Маричините езера…

Това са само две от  70-те рилски езера с ледников произход. А на територията на националния парк „Рила” има общо над 120 езера, от които извират много други реки. Водите на Рила  са едно от най-големите й богатства. Не случайно името “Роула”, дадено й от траките, е означавало  “водна планина”. По-късно то е било видоизменено от славяните в Рила.

Долното маричино езеро е дълго 140 метра, широко 145 метра и дълбоко до пет метра и половина. По бреговете му през пролетта цъфтят виолетово-розови  минзухари и образуват  цели поляни. Планинският минзухар е ендемит, срещащ се само на Балканския полуостров. Той започва да цъфти през пролетта, веднага щом се стопи снегът, но цветовете му се появяват и през цялото лято край топящите се ледени преспи.

По-нагоре, на 2378 метра надморска височина е  Горното Маричино езеро. То е по-голямото  – дълго е 230 метра, широко 93 метра и дълбоко до 10 метра. Има стръмни и скалисти брегове. Във водите му проблясват гървкавите гърбове на пъстървите. Впрочем, и двете езера са изкуствено зарибени.

По стръмната стена на  Маричиния циркус дори през лятото се белеят преспи. Изходен пункт за това райско място е хижа „Марица”, а до нея можете да дойдете през село Радуил.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Дом от сняг” - разказ за това как и къде можеш да се научиш и да си направиш иглу в България, с участието на основателите на една прелюбопитна инициатива.

Следете и за филма „По Кайзеровия път” - забавна, динамична и изпълнена с приключения лента за офроуд експедиция, преминаваща през т.нар „Кайзеров път”в  най-високата българска планина - Рила.

Текст Стоян Радулов, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм