Всяка година за три дни в края на януари Перник се маскира, превръща се в европейската столица на кукерите и сурвакарите. Причината за превъплъщението е Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се провежда всяка година. От 27 до 29 януари 2012 г. ще се проведе неговото 21-во издание. Подготовката за събитието започна още през ноември 2011-та със събирането на доброволци, които да помогнат за организацията на грандиозното събитие. И тази година участниците ще са няколко хиляди.
По време на фестивала три дни из пернишките улици дефилират маскарадни групи от всички етнографски области на България, както и чуждестранни формации. В предишни издания се включваха групи от Колумбия, Индонезия, Македония, Сърбия, Италия, Испания, Албания и Палестина.
Традиционно началото се поставя със спектакъл на открито, когато воеводата на "Сурва" запалва фестивалния огън. Вечерта завършва с пъстри илюминации, буйни хора, маски и чанове, а на сутринта из града тръгват и първите маскирани. Седмица преди това пък Сурва се провежда и в повечето от Пернишките села, както и в близкия град Брезник. Дефилетата в Перник продължават два пълни дни, като групите образуват непрекъснат поток от цветове, звуци и ритми, дошли от цял свят. И всичко това - на градус, подобаващ на един сериозен карнавал.
Провежда се и традиционната "Работилница за маски", има изложби на чанове, фолклорни концерти, DJ партита на открито, дискусии. Отворени за посетители са Подземният минен музей, Регионалният исторически музей, Мемориалът на миньорския труд и средновековната Пернишка крепост "Кракра".
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната изява на традиционни игри и обичаи с маски в България и на Балканите. Фестивалът, който се организира от община Перник от 1966 г., е създаден на основата на живата маскарадна обредност. Постепенно фестивалът придобива статут на международен, а през 1995 г. градът е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). През 2010 година президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обяви Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Под това мото премина и 19-ият тогава фестивал. До днес за 20 издания  и над 40 години история в най-големия маскараден фестивал на Балканите са гостували групи от Япония, Индия, Китай, Египет, Северна Ирландия, Гърция, Италия, Португалия, Македония, Румъния, Хърватска, Турция, Грузия, Русия, Беларус, Полша...
На празника Сурва и на самия фестивал ще е посветена и януарската програма на Телевизия Туризъм. Филмът "Да сънуваш празник", разказващ за фестивала,  ще бъде излъчван всяка събота през месеца от 16:00 и от 22:00 ч. в рубриката "Филм на месеца", а новата продукция "Духът на Сурва" ще бъде показана премиерно на 14 януари, събота, от 14:00 и от 23:00 ч., както и на 15 януари, неделя, от 10:00 ч.

Информация ТВТ,  видео от народния празник Сурва в Пернишко ТВТ, снимки от Фестивала Сурва в Перник Симеон Мильов

Телевизия Туризъм (TVT) контакти:
0 88 8087476     или набирайки директно
0 88 TOURISM     или
0 TV TOURISM
Можете и да ни пишете на адрес:
tvt@see.bg