В периода от 03 до 06. 09. 2011г. в Архитектурно- етнографски музей „Етър”- Габрово- се проведе  IX- ят Международен панаир на народните занаяти, организиран  от Министерство на Културата, Община Габрово, АЕК „Етър” и с любезното съдействие на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Заявки за участие в тазгодишното издание на панаира  са дали повече от 60 видни майстори от цялата страна. Те представят пред посетителите на комплекса най- различни занаяти като грънчарство, ножарство, керамика, дървообработващи занаяти, тъкачество, българска бродерия, бакърджийство и редица други.

Представители на Италия, Шотландия,  Румъния, Мароко и Япония демонстрират пред българската аудитория традиционни за тяхната страна занаяти като: дърворезбарство, тъкачество, изработване на плетива от растителни материали/царевична шума, листа от палма и лико/, традиционно плетене на вълнени изделия, демонстрации на традиционно японско изкуство- оригами, изписване на японска писменост, изработване на икони върху стъкло и др.

По традиция в панаирните дни ще се демонстрират традиционни трудови дейности като: плетене на кошове, панери и кошници, плетене с царевична шума , пушене и печене на сливи, както и боядисване на вълнена прежда с естествени багрила.

Темата на традиционното за панаира майсторско състезание тази година е „Гайтанджийство”/ работа с гайтан/, което ще започне от 02 септември в 12, 30 часа в къщи от чаршията при АЕК „Етър”. В рамките на четири дни  шестима майстори  от цялата страна ще покажат какво умеят пред жури с председател Величка Георгиева, член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти /ЗНМХЗ/.

На специално организираната „Вечер на майстора” ще бъде обявен и победителят в състезанието, който ще бъде награден с голямата награда - “Сребърна хлопка”. Най- добрият от всички състезавали се майстори ще получи почетен диплом, парична награда и право на изложба- базар през месец септември 2012г.  в изложбената зала на  АЕК “Етър”.

Съпътстващо мероприятие от Международния панаир е Седмата международна научна конференция „Народните занаяти- минало, настояще, бъдеще”, която ще се проведе на два дни /2 и 3 септември 2011г./. В нея над четиридесет специалисти от България  и чужбина ще вземат участие със своите научни съобщения.  По време на научната конференция ще бъде презентиран и най- новият, VI том,  на книгата „Народните занаяти- минало, настояще, бъдеще” от миналогодишната конференцията.

 

На 3 септември 2011г. от 11. 30 часа в голямата изложбена зала на музея ще се състои официалното откриване на изложбата -базар на Жулиета Георгиева, от гр. Пловдив- победител в миналогодишното майсторско състезание „Плетене с царевична шума”.

Дните на Панаира ще бъдат „изпъстрени” с богата фолклорна програма, която ще представя различни песни от тракийска фолклорна област, пиринския край и родопска фолклорна област за финал. Началото на фолклорната програма ще се постави  на 04 септември 2011 от 11, 30 часа, когато ще се състои и самото официалното откриване на мероприятието.

Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват на изпълненията на световно известните „Бански старчета”, емблематичните смолянски „100-те каба гайди”,  мъжка певческа група „Голешовски фантове” и фолклорните  ансамбли „Загоре”- гр. Стара Загора и ансамбъл „Слънчев бряг”- гр. Несебър, както и много индивидуални изпълнители на народни песни и танци. Любопитното е, че ще има участник от Шотландия, който ще изпълни пред публиката на музея традиционни фолклорни мелодии.

Уебсайт на панаира: http://www.etar-fair.org/

Международен панаир на народните занаяти- Етър

03- 06 септември 2011