В Тутракан е и единственият в страните по поречието на голямата река етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене”. Създаден e, за да съхрани най-важните свидетелства от материалната и духовната култура, общественото устройство и бита на българите от крайдунавските селища.

Едва ли има друг български град по поречието на Дунав, чиято съдба да е толкова свързана с реката. В Тутракан риболовът е основен поминък още от най-древни времена, а в края на ХІХ-ти и началото на ХХ-ти век градът се утвърждава като средище на дунавския риболов.

Днес риболовният поминък е запазен, макар и в по-малък мащаб, в Рибарската махала – естествено обособило се рибарско селище, което съхранява и автентични къщи от ХХ-ти век.

Експозицията на музея на дунавския риболов и лодкостроене, подредена в седем зали, е разположена в сграда - паметник на културата от началото на ХХ-ти век.

В хронологическа последователност са представени оригинални риболовни уреди от древността и съвременни съоръжения. Фотоси и графики обясняват начина на риболов в селищата по Долния Дунав. Добива се представа за обществената организация на риболовците, вътрешната уредба на жилищата, културните им потребности. Място е отделено и за лодкостроенето, което се развива в този край още от римско време.

Музеят на дунавския риболов и лодкостроенето е част и от движението 100 национални туристически обекта, в чийто списък е поставен под № 53.

Музей на дунавския риболов и лодкостроене

Град Тутракан, пл. „Суворов” № 1

Работно време:

08:00 ч. – 17:00 ч.

Почивни дни: събота и неделя

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Разкази от тутраканския бряг”, представящ историята и забележителностите на дунавския град Тутракан, с неговите лодкари, музеи и моменти от една военна епопея...

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм