Рибново е единственото село в страната, където днес може да се види сватбения ритуал „Гелина”. Той е запазен дори и след срамния за България Възродителен процес през 80-те години на миналя век и десетилетията преследване от бившия комунистически режим, последвани от ужасяваща бедност, която принудила повечето от местните мъже да потърсят работа в чужбина.

В това селище в югозападните Родопи, община Гърмен, където живеят предимно помаци – българи мохамедани, младите момичета се възпитават изключително строго. Преди да се оженят родителите им позволяват да се виждат с момчета единствено от 17:00 до 18:30 ч. и то в центъра на селото. Момичетата се разхождат по главната улица, докато момчетата ги наблюдават отстрани. Тази сгледа местните наричат "движението" и точно там стават уговорките за браковете в Рибново.

„Сезонът на сватбите” обикновено е през зимата – от декември до март, когато в миналото мъжете не са били със стадата, а днес не са на гурбет в чужбина. Сватбата протича от незапомнени времена според традиционен за помаците ритуал, при който лицето на момичето се боядисва в бяло, а върху него се лепят пайети. Точно рисуваните булки от Рибново печелят голямата популярност на селото. Съществува легенда, която обяснява произхода на този ритуал. В стари времена момчетата от селото отрано ставали овчари и тръгвали с бащите си в планината, и не виждали млади момичета до деня на собствената си сватба. Заради неопитността на момчетата, покривали лицата на невестите им с пайети. Така, докато ги сваляли една по една, младите мъже трябвало да се научат на нежност. Други свързват ритуала още с времето на езичеството.

В България е малко известно, че подобен обичай има и в косовското село Долно Любине, разположено в планината Шар. Там в същата уникална сватбена традиция жените обличат пищни носии, а лицето на булката се рисува в бяло, синьо, червено и златно - срещу лош късмет. Някои наричат местните жители косовски босненци, както и "торбеши", а езикът им - като смесица от сръбски и "македонски" с турски думи. В региона обаче живее и общност на български мюсюлмани с подобни обичаи.

Впечатляващо е, че в Рибново сватбите са масови – присъства и участва почти цялото село, а и съвсем не са еднодневни. Из стръмните улици се веят шарени шалвари, устремени към първото зрелище - чеиза. Изваден е на показ на огромни дървени конструкции, изправени вертикално до оградата на къщата на булката. Подреждан е с дни. Младоженците са осигурени за дълъг живот – такова невъобразимо количество одеяла, покривки, чаршафи, килими, забрадки, престилки, чорапи и какво ли не са подготвили родителите. Виолетово, червено, жълто, зелено. Всички цветове. Встрани, направо на улицата, импровизирано са подредени гостната, спалнята и кухнята с чисто нови пералня, печка, телевизор, диван, фотьойли, легло, музикална система и всичко останало, което трябва да присъства в един дом. Изобилието е задължително. Една неизбежна церемония за честта на името. После на площада се вие пищно многопластово хоро под неистовия натиск на зурни и тъпани. Докато се появи булката в белосано лице, налепено с пайети, и със затворени очи. Маска, зад която трябва да стои човек. Не поглежда, за да не я урочасат. Стоят с младоженеца, хванати за ръка, и не мърдат. Пред тях стои селото и ги гледа...

 

Текст Стоян Радулов, снимки Георги Крумов

 

Гледайте документалния филм на Телевизия Туризъм, посветен на помашките сватби в Рибново и разказващ за колоритния обичай на рисуваните булки там. Следете www.see.bg за точните дати и часове на излъчване от пролетта на 2012 г.

Следете в програмата на Телевизия Туризъм за филмите, посветени на обичаите, традициите и религията на българите „Молитва” – посветен на Литийното шествие на Преполовение в Асеновгардско, „Златната ябълка”, „Лазарица”, „Бъдни вечер” и „Денят на нестинарката” – свързани с конкретни обичаи и ритуали, „Между полумесеца и кръста”, „Оброчище на две вери”, „Каре от вери” и  „Страсти по Йоан” – посветени на религиозната толерантност на българите и разказващи за места, където различни вери и култури намират общ език. Бъдете с Телевизия Туризъм, за да научите всичко за България!

Гледайте по Телевизия Туризъм и поредицата от фолклорни и етнографски материали в рубриката „Гласовете на България”. Тя се излъчва в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час.