Националният исторически музей в София е един от най-големите исторически музеи на Балканите. В него се съхраняват над 650 хиляди паметници на културата. Основната му цел е да представя историята на днешните български земи от -то хилядолетие преди новата ера.до наши дни в контекста на европейското развитие.

Днес музеят се намира в една от бившите правителствени резиденции в кв. Бояна в София. Постоянната експозиция е разположена в 6 зали, в които обаче са показани изключително малка част от експонатите – затова пък най-ценните измежду тях.

Хронологично са експонирани  най-ранното развитие на мащабно металургично производство в света и уникалните златни находки - символи на властта от Варненския халколитен некропол от 5-то хилядолетие преди Христа, блестящи произведения на изкуството, световно известното златно съкровище от Панагюрище, сребърни накити от Борово, Летница, Рогозен, находки от благороден метал от погребалния комплекс при Дуванлий и Враца, забележителни произведения на елинистическото изкуство.

В музея са представени и развитието на средновековната българска история, културата и битът по българските земи по време на османското владичество.

Музеят разполага с прекрасен парк, обърнат към планината Витоша, в който посетителите могат да отдъхнат. Естествено е Националният исторически музей да е част и от движението 100 национални туристически обекта, в чийто списък е поставен под № 58 заедно със своя филиал Боянската църква, която се намира в близост.

 

Национален исторически музей

София, кв. Бояна, ул. „Витошко лале” № 16

 

Лятно работно време:

от 10:30 ч. до 18:00 ч.

Зимно работно време:

от 09:30 ч. до 17:00 ч.

(без почивен ден)

 

Траспортни връзки:

- Автобус: № 63,  и № 111

- Тролейбус: № 2

- Маршрутно такси: № 21

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Сердика е моят Рим”.  Лентата разказва за периода от историята на Сердика (София), когато градът е бил любим на император Константин Велики и когато са били построени такива паметници като Ротондата, базиликата „Света София” и Константиновия квартал.

 

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм