Националната художествена галерия се намира в западното крило на бившия Княжески дворец в София. В помещенията, построени от виенският архитект Румпелмайер в стил рококо и служили навремето за тронна зала, голям салон, кабинети и ложа, днес са показани художествени творби на видни представители на българското изобразително изкуство от началото на ХІХ-ти до 50-те години на ХХ-ти век. Националната художествена галерия е поставена под № 62 в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

В този най-голям музей на изобразителното изкуство в страната могат да се видят произведения на Захарий Зограф, Николай Павлович, Станислав Доспевски, които са едни от първите художествени творби на зараждащото се в България светско изкуство през епохата на Възраждането. Но и творби на новото българско изкуство, появило се след Освобождението. Представители на модерните за тогава течения са Иван Мърквичка, Иван Ангелов, Антон Митов.

За символизма, импресионизма и модернизма говорят платната на Елена Карамихайлова, Никола Петров, Никола Маринов. Авангардисткото течение и връщането към националните традиции от периода след 20-те години на миналия век са намерили израз в творбите на Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев, Жорж Папазов, Дечко Узунов, Иван Ненов, Ненко Балкански и други.

Разбира се, пълната красота и изяществото на картините не можете да почувствате от казаното дотук. Необходимо е сами да посетите галерията и да се потопите в цветовете и формите на произведенията. Само така ще почувствате тяхната непреходна красота и въздействие.

 

 

Национална художествена галерия

Град София, площад „Батенберг”1

 

Лятно работно време:

10:30-18:30 часа

Зимно работно време:

10:00-17:30 часа

Почивни дни: неделя и понеделник

 

100-те национални туристически обекта, намиращи се в София, включително всички важни музеи и галерии, са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Сердика е моят Рим”.  Лентата разказва за периода от историята на Сердика (София), когато градът е бил любим на император Константин Велики и когато са били построени такива паметници като Ротондата, базиликата „Света София” и Константиновия квартал.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм