Осмата световна среща на българските медии в румънската столица Букурещ започна с химна на България, химна на Румъния и химна на Европа.

Официалното откриване направи кмета на София - Йорданка Фандъкова. цитат  от „Хъшове“ на Вазов: „Да живее България“ – зареждиха емоционално залата.

Георги Лозанов каза:  Националната идентичност вече не е териториална. България е навсякъде по Света! Догодина по същото време. Успех на 8-мата медийна среща!

Максим Минчев благодари на всички от бизнеса, а Дани Милев изпълни залата с песни на сръбски език.

Темата на форума, който ще се състои от 16 до 20 май, е "Медиите - между глобалното и регионалното". Ще бъдат обсъдени промените в медийната среда у нас и по света през изминалата година, начините, по които българските общности зад граница и техните медии се справят с различните измерения на кризата, регионалните функции и глобалните предизвикателства пред медиите и др. Специален акцент ще бъде поставен върху спецификата на работата и условията, в които работят регионалните медии в България.

Идеята на осмата среща, както и на останалите досега, е - наред с обсъждането на важни от дневния ред теми за медиите - да бъде промотирана и нашата страна.

 Информация от събитието: Телевизия Туризъм

Инициатори и организатори на Световните срещи на българските медии са Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Срещите събират на едно място български журналисти от цял свят с цел комуникация, изграждане на мрежа и взаимоотношения на сътрудничество. Професионалният форум среща медиите на българите зад граница - като посредници към нашите общности в чужбина - с представители на държавните институции. Проведените от 2005 г. досега седем срещи (в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена и Амстердам) се превърнаха в национални събития със значим обществен ефект и публичност в България и извън нея.