Нос Калиакра е един от най-живописните, тесни и дълги носове на българското черноморско крайбрежие. Намира се на около 60 км северо-източно от морската ни столица Варна, и съвсем близо - на изток от град Каварна. В списъка на 100-те национални туристически обекти тази природна забележителност е поставена под № 24 заедно с Ботаническата градина в град Балчик.

В момента нос Калиакра е обявен за природен и археологически резерват, но е имало време, когато почти не е бил достъпен за посещение заради намиращата се на него военна база.

Като природен и исторически обект обаче днес той привлича хиляди туристи, особено през летния сезон. Тук гнезди аристотелевия корморан и могат да се наблюдават делфини. Брегът е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу, към морето. Нарича се клифов тип бряг. Скалите са изградени от варовик и конгломерати, споени с глина, които дават характерния червеникав оттенък. Прибойните вълни са издълбали в подножието им пещери, ниши, подмоли и арки, до които може да се стигне само откъм морето. Множеството подводни скали са резултат на силната абразия.

Името на местността означава “красив нос”. С носа са свързани много легенди. Най-известната от тях разказва за 40 български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители.

На носа има музей, ресторант, морски фар, радиолокационна и метеорологична станция, както и параклис.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „По следите на легендите” - авторски разказ за легендите, обвеяли северното българско Черноморие, нос Калиакра и историко-археологическия резерват „Яйлата” още от времето на аргонавтите, та чак до наши дни.

 

Следете и за рубриките, посветени на 100-те национални туристически обекта и на красиви природни гледки от България, излъчвани в рамките на информационния блок на Телевизия Туризъм „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час.

 

100-те национални туристически обекта са представени в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм , снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм