Офроудът е изключително екстремно изживяване – движение на автомобили или друго моторно превозно средство из пресечени местности, шофиране по места, където няма нормални пътища.  Тоест - високопроходими джипове и мотори, и хора, избрали различният път към българската природа. Едно занимание само за любители на моторния спорт по черни пътища и на високия адреналин, за хора със свободен дух и екстремна нагласа, бягащи от часовия график.

Една от най-известинте прояви на любителите на офроуда в страната е ежегодното състезание по билото и подножията на Стара планина, наречено „От Ком до Емине” по подобие на прословутия пешеходен туристически поход. Но българските планини и долини предоставят много други маршрути за парктикуването на това екстремно изживяване. 

Тук ви представяме моменти от една офроуд експедиция през най-високата българска планина Рила. Проявата временно замести състезанието „Ком - Емине” и бе организирана от представители на два от най-активните офроуд клубове в страната – Варненският и Софийският. Маршрутът преминава по част от т.нар „Кайзеров път”, преминаващ през най-високите части на Рила планина, включително през защитена вододайна зона около язовир „Бели Искър” и Националния парк „Рила”. За целта месеци преди това са получени съответните разрешителни, а маршрутът на офроудърите е предварително подготвен, включително с помощта на GPS, а на определени участъци е поставена маркировка от ленти. Началната му точка е град Самоков, а крайната – град Якоруда. Преминава още през село Бели Искър, езеро и хижа „Грънчар”, и през туристическата зона „Трещеник”.

В живота твърде различни един от друг, по време на поход или състезание офроудърите са обединени от собствения си избор на другия път за осмисляне на личното си време; от любовта си към машинариите, шофирането, различното като усещане изживяване, към тръпката да правиш нещо екстремно. Освен това успяват да си доставят щастието да посетят за кратко време различни, нови места. Да разнообразят своите иначе толкова натоварени и сиви, сигурно както и на повечето от нас, делници.

На много места в страната вече се предлагат офроуд излети до известни природни и исторически забележителности – например в Триградското ждрело или през лятото край Приморско – в посока Маслен нос.

Офроудат е застъпен и в дейностите на Българската асоциация по автомобилен спорт, която провежда дори национален шампионат.

 

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „По Кайзеровия път” - забавна, динамична и изпълнена с приключения лента за офроуд експедиция, преминаваща през т.нар „Кайзеров път” в  най-високата българска планина - Рила.

 

Следете и за филма „Дом от сняг” - разказ за това как и къде можеш да се научиш и да си направиш иглу в България, с участието на основателите на една прелюбопитна инициатива.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм