Пирин е може би най-живописната планина в България, с типичен алпийски релеф – част от Рило-Родопския масив. Тя е и втората по височина в България, а нейният първенец – вр. Вихрен (2914 м) е третият по височина на Балканският полуостров след Мусала и Олимп. В списъка на 100-те национални туристически обекти този планински връх е поставен под № 2. Печатът в книжките на БТС се поставя на хижа „Вихрен”.

Масивът на Пирин се извисява надлъжно от северозапад на югоизток между долините на реките Струма и Места и котловините по тях. Най-старото познато име на планината е Орбелус - белоснежна, познато ни от траките. Вероятно не случайно – заради височината снегът по върховете се задържа до късна пролет, а лятото мраморните скали на планината фосфоресцират в нощното небе. Славяните пък са я наричали Перун - на името на своя върховен бог гръмовержец.

През 1962 година голяма част от планината е обявена за народен парк. През 1998 година защитената територия е вече един от трите национални парка на страната. Поради своя уникален природен комплекс от 1983 година парк „Пирин” e обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. В планината са обособени и 5 резервата за съхранение на специфични екосистеми и хабитати. Тук има вековни гори, удивителни мраморни върхове-гиганти, изумрудни езера, мъхави еделвайси и бистри реки, които са естествен пейзаж за дивите кози, сърните, мечки, диви котки и вълци... Сред големите пирродни забележителности са пиринските езера – „Тевното”, „Безбог”, „Поповото”, „Самодивските”, „Каменишките”, „Валявишките” и много други. Затова и планината е изключително предпочитана дестинация за високопланински летен и зимен туризъм.

Действащите хижи в Пирин са 13. Първите са построени още през 20-те и 30-те години на ХХ век, но те вече не се използват - край тях са построени нови. В подножието на Пирин е един от най-големите ски курорти в България – Банско – със стотици хотели и повече от 60 км писти по склоновете на връх Тодорка. Останалите курорти са Добринище и Предела. Туристическите пътеки са многобройни... Изходните пунктове за планината са градовете Банско,  Добринище, Разлог, Сандански, Симитли, Гоце Делчев,  Мелник и множество села, например... едноименното село Пирин.

 

Пирин планина е представена в Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм филмите „Една пиринска пролет през фотообектива” и „Сърцето на Бялата планина”, посветени на Пирин.

Гледайте рубриката „100 национални туристически обекта” на Телевизия Туризъм, която се излъчва ежедневно в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо”.

 

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията Радостин Димитров и архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм