Ако се интересувате от дивата природа, обичате водата и птиците и имате един уикенд на разположение, насочете своето внимание към най-югоизточните части на страната. Там ще откриете много възможности за семейни маршрути, излети сред природата и някои наистина впечатляващи природни обекти. Някои от тях се намират в близост до градовете Ахтопол и Приморско на българското черноморско крайбрежие. Тук ви представяме възможност за излет по екопътека „Велека” между селата Синеморец и Бродилово. Забележително тук е устието на реката, избрала да се влее по най-красивия начин в Черно море.

Ако сте с автомобил, трябва да достигнете до Синеморец от Бургас. Разстоянието е около 90 км. Селото е на няколко километра южно от Ахтопол.

Река Велека тръгва от карстов извор в Турция, но решава да тече през България . В реката има над 30 вида сладководни риби, най-много кефал, но и защитените змиорка и див шаран. Растения с особено значение за района на река Велека са защитените водни лилии и блатно кокиче. По бреговете на реката се срещат още елша и бамбук.  Достигайки плажа на Синеморец, реката образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса. На устието се предлагат разходки по реката с лодки.

Самото село Синеморец е най-южната населена точка на Българското Черноморие. Намира се на 20 км от град Царево, разположено е върху полуостров до устието на Велека.

Маршрутът по екопътека „Велека” съществува отскоро и е обособен от Природен парк "Странджа". Началото му е местността „Церът” – на 1 км преди устието на река Велека по пътя Ахтопол –Синеморец. Движи се срещу течението на река Велека, минава през местността ”Трудовашката чешма”, местността „Гечитет” (разклона за м. “Царското изворче”), местността “Долната воденица” и стига до крайния пункт - с. Бродилово (известно със своите нестинари). Дължина на маршрута е 10 км. Времетраенето при ход пеша е около 3 часа.

Минавайки по маршрута имате възможност да се запознаете  с растителното и животинско богатство на Странджа планина, да се насладите на красиви природни гледки към р. Велека и близката околност в специално оформени за целта кътове за отдих и наблюдение. На края на маршрута ще пристигнете в едно типично странджанско село – Бродилово, където местните хора са съхранили традициите и обичаите на Странджа планина в тяхната автентичност и самобитност. Освен за пешеходен, маршрутът е подходящ и за велотуризъм и конен туризъм!

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Оазисите на Странджа” - представящ красотата, уникалната природа и любопитни факти от Странджа планина, нейните градове и села - Малко Търново и Блъшлян.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм