Побитите камъни са един от най-невероятните природни феномени в България, представляващи естествени каменни колони, достигащи над 6 м височина и повече. От незапомнени времена Побитите камъни е сакрално място. Хората са считали, че е заредено със силна енергия. Природният феномен е документиран за пръв път в началото на ХІХ век. Намират се на 18 км западно от Варна, недалеч от градовете Девня и Провадия.

Наименованието Побити камъни идва от факта, че образуванията нямат основа, а са просто забити в земята. Има сведения, че още в началото на ХХ век това е бил важен туристически обект, но е изваден от списъка на 100-те национални туристически обекта някъде през 90-те години на миналото столетие по неизяснени причини.

Впечатляващите каменни фигури достигат височина 7-10 метра и диаметър 3 метра. Разположени са на огромна площ – 70 квадратни километра. Всъщност Побитите камъни са  първата официално обявена и защитена от държавата природна забележителност в България. Това става през 1937 г. А през 1855 г. английският геолог Сират изследва местността и прави първото изображение върху гравюра. Разбира се, много български учени също работят върху разкриването на тази природна тайна. Установено е, че образуванията са на повече от 50 милиона години. Няколко са предположенията за произхода на камъните. Най-новата теория е, че са се формирали около природни газови извори на дъното на древно море. След оттеглянето на водата, неорганичните отлагания по него ерозирали, придобивайки днешните си причудливи форми.

В някои участъци на Побитите камъни ще откриете стотици гъсто разположени една до друга каменни колони. През годините невидимата ръка на природните стихии ги е дооформяла, придавайки на всяка свой собствен силует и характер. Някои от колоните наподобяват животни, други плачеща жена, прегърнала рожбата си, или грохнал старец и пр. Има и различни предания около тях.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „По следите на легендите” - авторски разказ за легендите, обвеяли северното българско Черноморие, нос Калиакра и историко-археологическия резерват „Яйлата” още от времето на аргонавтите, та чак до наши дни.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм