В Розовата долина, както е станала известна Казанлъшката котловина, всяка година в първите дни на юни се отбелязва празникът на розата. Не случайно - скътана между Стара планина и Средна гора долината е една от най-големите розови градини не само в страната, но и в света.

За много чужденци розата е символ на България, макар че нейната родина е Иран. У нас е пренесена през ХVІІІ век. Днес обаче почитта на българина към розата все още е голяма. Цветето е превърнато в символ на красотата в народното изкуство, съхранило непреходна естетика. Розата винаги е била и мерило за хубост. От нея се добива и прочутото розово масло – основа на парфюмерийната индустрия. Затова и хората в Казанлъшко славят с празник това красиво цвете, което създава не само настроението и поезията на дните ни.

Пищни и красиви, празниците на розата са с индивидуолен дух  за всеки град от долината. Пресъздава се ритуалът по брането на цветовете – рано сутрин, преди още росата да се е изпарила. Този момент винаги привлича множество посетители. Организират се още шествия, концерти, конкурс за красота и най-различни други изяви. И така, докато пътят на розовите цветчета от градините на Казанлък и тяхното розово мясло завърши при истинските ценители на съвършенството.

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалният филм „Долината на розите” от поредицата за културно-исторически туризъм и обичаи. Филмът показва магията на българската роза, нейното отглеждане, история и най-големия й празник в долината на розите край Казанлък.

Следете и за поредицата фолклорни и етнографски материали в рубриката „Гласовете на България”. Тя се излъчва в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час. Гледайте и рубриката „Календар”, от която ще научите повече за най-големите ни празници.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм