Рафтингът възникнал в далечните години, когато дървосекачите в Северна Америка за по-лесно и евтино започнали да превозват дървени трупи по големите и буйни реки. В наше време се е родила идеята за екстремен спорт – приключенско спускане с надуваема лодка в бързотечащи води. Доскоро в България този спорт беше познат само от телевизията, но все повече са ентусиастите, които го практикуват редовно. А едно от най-вълнуващите места за неговото практикуване е поречието на река Струма, заключено в Кресненското дефиле.

Креснеското дефиле се намира в Югозападната част на страната – между планините Малашевска и Пирин, северно от град Кресна и южно от Благоевград и Симитли. През него преминава главният международен път Е-79 от България за Гърция.

Красотата на Кресненското дефиле е неповторима: живописни завои, които разкриват потайни кътчета, скали, изправящи се от самата река и които трябва да заобиколиш бързо и умело, управлявайки с греблата. А рафтингът е екипен спорт – и освен това - досег с природата, и покачване на адреналина.

Недалеч от Кресна, по поречията на два от притоците на Струма – реките Дяволска и Влахинска, спускащи се от Пирин, и недалеч от селата Ощава и Влахи се организира и друг вид воден спорт – така нареченият каньонинг. Т.е. спускане или преминаване с въже през водопади или отвесни скали и пропасти.

Всъщност в цялата страна има сравнително добри условия за практикуването на воден туризъм . Целогодишна възможност дава река Дунав и всички по-големи водоеми (язовири, езера). Много от известните български реки - Искър, Марица, Вит, Янтра, Арда, Струма и други позволяват подобна активност единствено при пълноводие през пролетните месеци (март - май). Най-добри условия за рафтинг освен Струма предлагат още няколко реки - Арда, Искър, Янтра и Русенски Лом.

 

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалната лента „Не екстремен филм” – един забавен и динамичен разказ за приключението да караш каяк в бързите води на Струма край град Кресна.

 

Следете и за филмовата поредица, посветена на екстремен и планински туризъм в България - по Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм