Регионалният исторически музей в Русе e най-важната музейна институция в Северозападна България. Оттук се ръководи музейното дело и той осъществява своята дейност на територията не само в Русе и областта, но и в областите Разград и Силистра.

Музеят е открит на 1 януари 1904 г. като музейна сбирка към мъжката гимназия “Княз Борис I”.  Днес фондът на музея съдържа повече от 130 000 паметници на културата събрани в седем експозиции, три от които са на открито – Антична крепост Сексагинта Приста, Ивановски скални манастири и църкви и Средновековен град Червен.
В централната сграда в Русе , която се намира на площад "Александър Батенберг", може да бъде видяно впечатляващото съкровище от Борово, Русенско. Но тук на два етажа са разположени общо пет от основните експозиции на музея. В отдел „Археология” са представени праисторията, тракийска археология, Античността, Средновековието и богата нумизматична колекция. Освен Боровското съкровище, ще видите енеолитна идолна пластика и керамика, тракийски накити и шлемове, предмети на бита и въоръжение от римската епоха, накити от периода на Първото българско царство (VІІ-ХІв.), сребърно съкровище от с. Баниска (ХІІІв.), релефни керамични икони от Червен (ХІVв.), стенописи от средновековни скални манастири и много колективни монетни находки.  
Научният фонд на отдел “Етнография” пък съдържа богата информация за традиционната култура на над 80 села в русенския етнографски регион.
В музея има и отдел, посветен на историята на България от Средновековието до Възраждането, обхващащ основно периода на Османското владичество. С особена историческа стойност в него са: оръжейната колекция, архивът на семейство Обретенови, архивът на Панайот Хитов. В колекцията от книги, която съдържа арабски, турски и персийски ръкописи, старопечатни книги на църковнославянски и турски, има уникални екземпляри.
Другите два отдела са посветени на новата и най-новата история на Русенския край и на нумизматиката.

Регионален исторически музей:
Русе, пл. ”Aл.Батенберг” 3, ПК 60

Работно време на експозициите в града:
9.00 — 12.00, 13.00 — 17.30
Почивен ден: неделя

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „До Дунав и езерото на пеликаните”, в който обичаната певица Нелина води зрителите до местата на своето детство и забележителностите на Русе и село Сребърна...

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм