Рила е най-високата българска планина и естествено доминира над обкръжаващите я планини със суровите си очертания. Разноообразният  й релеф включва неизброими скални зъбери и прагове, дълбоки речни долини, каньони, циркуси, живописни водопади, сипеи и зашеметяващи пропасти. Увенчана е с корона от  сто върха с надморска височина над 2000 метра. Осемнайсет от тях превишават 2700 метра, а първенецът й Мусала се врязва в небесния купол на  2925 метра. Той е и най-висок на Балканския полуостров.

Централните и най-високите части на Рила с площ от  810 квадратни километра през 1992 година са обявени за Национален парк. В него има четири природни резервата – “Парангалица”, “Централен рилски резерват”, “Ибър” и “Скакавица”. А в югозападната част от планината през 2000 г. е обособен и Природен парк „Рилски манастир” с площ от 253 квадратни километра.  До този момент територията му е била част от Национален парк  „Рила” . Но режимът му на стопанисване, охрана и провеждане на мероприятия в защитениата територия е запазена.

Със създаването на двата парка в планината е възможно опазването на съществуващите тук естествените комплекси от саморегулиращи се екосистеми, на местообитанията  на редки и застрашени животни, както и на уникални природни обекти.

Исторически паметник със световно значение в планината е  Рилският манастир.  Той е основан през 927-941 г. от отшелника Иван от с. Скрино, наречен по-късно Рилски. През 1983 г. обителта  е обявена от Юнеско за паметник на световната култура.

Туристическите съоръжения в парка – различна маркировка на пътеките, хижи, заслони, кътове за почивка.

В Рила планина са създадени  добри условия за туризъм благодарение на мрежата от постоянно поддържани туристически пътеки, с лятна и зимна маркировка.  Изградени са кътчета за почивка, а паленето на огън е разрешено само на определени за това места. Тук има над 30 планински хижи и 10 високопланински заслона, стопанисвани предимно от Българския туристически съюз. В Рила са и едни от най-големите планински курорти в страната – международно известният Боровец, раят за алпинизъм Мальовица, спортен център Белмекен и курортите Бодрост-Картала, Семково и  Паничище.

Всичко това  прави  Рила по-лесно достъпна през цялата година. В Рила  могат да се практикуват трекинг, алпинизъм, катерене, дайвинг, къмпингуване, парапланеризъм, и разбира се - ски и сноуборд през зимата. Впрочем, началото на алпинизма в България е положено през 1921-22 г. тъкмо с катерачески излети в Рила на членове на Юношеското туристическо дружество в град Самоков.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Дом от сняг” - разказ за това как и къде можеш да се научиш и да си направиш иглу в България, с участието на основателите на една прелюбопитна инициатива.

 

Следете и за филма „По Кайзеровия път” - забавна, динамична и изпълнена с приключения лента за офроуд експедиция, преминаваща през т.нар „Кайзеров път”в  най-високата българска планина - Рила.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм