Родопите е най-обширната планина в България . Името е тракийско, но е  наричана и Славееви гори. Чрез текстовете на Овидий и Псевдо-Плутарх до нас е достигнал тракийски мит за възникването на Родопите и Стара планина: „Родопа и Хемус били брат и сестра и почнали взаимно да се желаят, като Хемус я наричал Хера, а пък тя назовавала любимия си Зевс. Понеже боговете се почувствали оскърбени и понесли тежко това, превърнали ги в едноименните планини.“

В административно отношение днес на територията на родопите има пет области – Смолянска, Пазарджишка, Пловдивска, Кърджалийска и Хасковска. Най-големите и посещавани градове на Родопите са Смолян, Чепеларе, Златоград, Девин, Велинград, Батак, Пещера.

Където и да пътувате в Родопите, ще можете да се наслаждавате на невероятни гледки - високи върхове, заобиколени от китни поляни и вековни гори, дълги ридове, реки и бързеи с кристално чиста вода, небесно сини езера, величествени скални фигури и откоси.

Най-високия връх в планината е Голям Перелик (2191 м), в Средните Родопи. Близо до него е скалният феномен Чудните мостове. Други задължителни места за посещение са Триградско ждрело и пещера Дяволското гърло, Ягодинска пещера и Буйновско ждрело, Девинското ждрело (на клипа и снимките), Каньонът на водопадите при Смолян, Каменната сватба при Кърджали и тамошните скани гъби, родопските язориви „Батак”, „Широка поляна”, „Доспат”, „Кърджали”, „Студен кладенец”, „Ивайловград” и др.

Сред историческите обекти впечатляват крепостите Перперикон, Татул, Устра, Моняк, Букелон, Неузетикон, Цепина. В Родопите са местности като Глухите камъни и Чаткая

Истината е, че Родопите не се побират нито в една статия, нито в един клип. See.bg ви представя десетки обекти в тази наистина вълшебна българска планина, както и няколко наистина интригуващи маршрута.

Чудните мостове са като че ли най-известната пирродна забележителност на Родопите. Това са естествени скални мостове, разположени сред борова гора по течението на река Айдарско дере. Образували са се вследствие на земетресение, при което се е срутила стара пещера. По-големият мост е широк 12-15 метра и е дълъг 96 метра. Вторият мост се намира на около 200 м по-надолу по дерето и е дълъг 60 метра. В близост има изградена хижа, работят и два ресторанта. Оттук тръгва и един от пешеходните маршрути за връх Голям Перелик.

 

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Гела – Орфеевото цвете” - посветен на сърцето на Родопите, където е роден Орфей и е жив духът на музиката - един събор и едно гайдарско надсвирване, но не само...

 

Следете и за рубриките, посветени на 100-те национални туристически обекта и на красиви природни гледки от България, излъчвани в рамките на информационния блок на Телевизия Туризъм „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията - архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм