Храм “Св. Йоан Кръстител” в квартал Обеля е една от най-новите църкви в столицата, открита с благословията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Църквата има приземен параклис на името на Всички светии. Това е и единствения храм в цяла София, носещ името на Св. Йоан Предтеча.

Йоан Кръстител е братовчед и предшественик на Иисус Христос, който според Евангелието, предсказава пришествието на месията (на Христа). Живял е отшелнически живот на бреговете на река Йордан. След като навършва 30 години започва да проповядва и да кръщава хората. Дава Свето Кръщение и на Иисус Христос. Наказан е чрез отсичане на главата по заповед на Ирод Антипа и по внушение на танцьорката Саломе. Главата му по-късно била пренесена в Константинопол, където, вярва се, извършила многобройни чудеса. Днес тя се съхранява в Голямат джамия на омаядите в Дамаск, Сирия, тъй като Йоан Предтеча е смятан за пророк не само от християните, но и от мюсюлманите. Светата ни Църква възпоменава паметта на Господния Кръстител няколко пъти в годината:

- на 7 януари, когато е Съборът на Св. пророк Иоан Кръстител (или Ивановден) - денят след Кръщение Господне (Богоявление);

- на 23 септември – когато е Зачатието на Св. Йоан Предтеча;

- на 24 юни – при честване на Рождението на Св. Йоан Кръстител (Еньовден);

- на 29 август – когато е Отсичането главата на Св. Йоан Кръстител;

- на 24 февруари - Първо и второ намиране честната глава на Св. Йоан Кръстител;

- и на 25 май - Трето намиране честната глава на Св. Йоан Кръстител.

Иконостасът на новия храм “Св.Йоан Кръстител” в столицата е изработен от орех от майстора-резбар Валентин Омайски. Негово дело е и владишкият трон. Икони и дърворезби на Омайски могат да се видят не само в България, но във Ватикана, Италия, Гърция и Канада. Иконите от иконостаса са дело на зографа Данаил Йоцев, изпълнени в класическата византийска иконопис.